Încă un fost candidat solicită suspendarea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general
Încă un fost candidat la funcția de procuror general solicită suspendarea și anularea hotărârii luată de Comisia de concurs prin care au fost preselectați patru candidați pentru funcția de procuror general. Avocatul Serghei Perju declară că acest concurs a fost viciat și ilegal, așa că a înaintat contestații către Ministerul Justiției și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Pentru că aceste contestații au rămas însă fără un răspuns din partea autorităților, avocatul declară că ia în calcul să se adreseze în instanța de judecată.
„Nu am primit până în acest moment niciun răspuns cu privire la contestația formulată, deși m-am adresat inclusiv noului Ministru al Justiției, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, solicitându-le sprijinul pentru soluționarea contestației și pentru suspendarea tuturor acțiunilor și măsurilor din cadrul procesului de selecție a candidatului la funcția de Procuror General”, susține Serghei Perju.
În contestația depusă la Ministerul Justiției, candidatul menționează că acest concurs a fost viciat din mai multe motive:
- lipsa de transparență și inexistența unor forme de partajare și notare a candidaților;
- existența în spațiul public a legătorilor dintre unii candidați și membri ai Comisiei de selecție;
- inexistența a unor declarații pe propria răspundere a membrilor Comisiei cu privire la imparțialitatea acestora;
- existența în spațiul public a dovezilor privind integritatea unora dintre cei patru candidați etc.
„Consider că alegerea Procurorului General al Republicii Moldova este un proces care implică transparență, obiectivitate, imparțialitate și legalitate, astfel încât să conducă în mod real la clădirea unui sistem judiciar independent, eficient, european, principii care sunt grav incălcate în cazul de față”, conchide avocatul Serghei Perju.
Serghei Perju este avocat din 2005. Deși este născut în R. Moldova, studiile liceale și cele universitare le-a făcut în România, unde a și început să profeseze avocatura. În 2005-2006, a activat în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură „Perju Serghei”. Ulterior, din 2006 până în prezent, activează în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Perju, Rotaru și Asociaţii”. În decembrie 2017, a fost admis în profesia de avocat pe teritoriul R. Moldova de către Comisia de Licenţiere a Profesiei de Avocat.
Anterior, și un alt candidat la funcția de procoruror general, Eduard Bulat, ne-a comunicat că a înaintat contestații care, la fel, au rămas fără răspuns. Eduard Bulat a înaintat însă Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată, invocând că acest concurs nu a fost legal.
- VIDEO/ Ministra Justiției anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general
- Cine este membrul comisiei care ar fi evaluat disproporțional candidații la funcția de procuror general
- Reacția membrului comisiei acuzat că a apreciat disproporționat candidații la fotoliul de procuror general
Fosta ministră a Justiției, a anunțat anterior despre anularea rezultatelor pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general. După învestirea noului Guvern, condus de Ion Chicu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis însă să expedieze Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de Comisia de concurs, printre care se numără Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.