Încă un ex-judecător, condamnat în dosarul ,,Laundromat”, dar eliberat de pedeapsa penală. Vezi cine este fostul magistrat
Fostul judecător Gheorghe Gorun a fost condamnat în dosarul „Laundromat”, la 28 iunie 2024. Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală ce vizează acțiunile fostului magistrat privind comiterea a două episoade ale infracțiunii pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (prevăzute la art. 307 alin.(1) din Codul penal). Fostul magistrat a fost eliberat de pedeapsă penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.
Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție (PA), care a instrumentat acuzarea de stat în instanță, informează un comunicat al instituției.
Potrivit materialelor, în anul 2010, condamnatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 180 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă, potrivit PA
În al doilea episod, prin aceeași schemă, în martie 2013, judecător, a emis o altă hotărâre contrară legii, într-un alt caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 610 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova, o companie din Republica Seychelles și patru companii din Federația Rusă, mai informează PA.
Potrivit PA, judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 180 milioane dolari SUA și 610 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale.
Ordonanțele judecătoreaști emise de judecător, în cauzele civile, au avut consecințe financiare considerabile (180 milioane dolari SUA și respectiv 610 milioane dolari SUA), subliniază PA, fiind transmise unui executor judecătoresc, care a încasat forțat suma din conturile bancare ale companiilor din Federația Rusă și Republica Seychelles, precum și de la cetățeni din RM în folosul ,,creditorului”.
Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat mai bine de 7 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate, mai notează PA.
Astfel, în rezultatul examinării cauzei, la 28 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a recunoscut vinovat ex-judecătorul de comiterea a două capete de acuzare prevăzute la art. 307 alin.(1) din Codul penal – pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în cadrul dosarului penal „Laundromat”, însă a fost eliberat de pedeapsă penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.
De asemenea, menționăm că a fost formulată o opinie separată de către un judecător, însă până în prezent Procuratura Anticorupție susține că nu a recepționat-o.
„Constatăm că recunoașterea vinovăției ex-judecătorului implicat în cauza penală „Laundromat”, reprezintă un pas esențial în restabilirea integrității sistemului judiciar din Republica Moldova. Această decizie contribuie la clarificarea circumstanțelor și responsabilităților în cadrul uneia dintre cele mai complexe și ample scheme de spălare de bani, având un impact semnificativ atât pe plan național, cât și internațional, referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari SUA prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”, se mai menționează în comunicatul PA.