Încă o ședință amânată în dosarul lui Ilan Șor: Avocații au cerut testarea procurorului de caz la Covid- 19. Următoarea ședință este programată pentru luna septembrie
Ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul, care a fost programată pentru astăzi, 24 iulie, a fost din nou amânată. Ședința a fost amânată la solicitarea avocaților lui Ilan Șor și acuzatorilor.
Solicitat de ZdG, Aureliu Colenco, unul dintre avocații deputatului ne-a comunicat că apărătorii au depus o cerere de amânare a ședinței în legătură cu situația extraordinară în Sănătate publică.
„Acum cu această stare toți contactează, toți cu Covid-19. Nu doar noi, avocații, am solicitat amânarea, dar și partea acuzării, acolo sunt mai multe probleme la ei. Noi nu ne temem de ședințele acestea, pentru că avem și noi probe. Chestia este în altceva, chestia este că iată și la Procuratură au fost careva probleme și noi am solicitat și testarea acuzatorului de stat, dar și noi am fost în contact cu niște deputați din Parlament și de aceea am solicitat amânarea”, ne-a comunicat Aureliu Colenco.
În aceste circumstanțe, următoare ședință în dosarul lui Șor a fost programată tocmai pe doi septembrie, curent.
„Ședința de judecată se amână pentru data de 2 septembrie 2020, ora 10:30 la cererea avocaților Calaida D., Colenco A, și Balan I., precum și la cererea părții acuzării”, anunță instanța.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.
La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.
La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.
La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.