„Impun restricții excesive asupra dreptului de a candida”. Opinia Comisiei de la Veneția asupra modificărilor operate la Codul electoral privind restricționarea candidaților Șor de a participa la alegeri
Comisia de la Veneția a constatat că ultimele modificări legislative adoptate de Parlamentul R. Moldova, cu puțin timp înainte de alegerilor locale generale, privind imposibilitatea participării la alegeri în calitate de concurenți electorali aplicată persoanelor afiliate partidelor politice declarate neconstituționale, „impun restricții excesive la dreptul de a candida”. „Deși aceste restricții pot răspunde scopului legitim de a apăra Constituția și integritatea statului, acestea nu par a fi pe deplin previzibile și nici nu respectă pe deplin principiul proporționalității”, consideră Comisia.
Astfel, Comisia de la Veneția a făcut mai multe recomandări pentru a fi asigurat echilibrul între scopul legitim de a proteja ordinea democratică a statului și securitatea națională și necesitatea de a proteja drepturile electorale ale persoanelor.
Elaborat în comun de Comisia de la Veneția și de Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), avizul a fost solicitat de către președintele Parlamentului Republicii Moldova la 27 octombrie, ca urmare a unui alt aviz comun adoptat de Comisia de la Veneția pe aceeași temă.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noile modificări la 4 octombrie, cu două zile înainte de termenul limită pentru înregistrarea candidaților și cu o lună înainte de alegerile locale planificate pentru 5 noiembrie.
„Comisia de la Veneția și ODIHR reamintesc că modificarea legislației electorale în timp ce procesele electorale sunt în curs de desfășurare are de obicei ca scop, sau poate părea că are ca scop, să manipuleze procesul electoral pentru a favoriza interese partizane, cu excepția cazului în care acestea urmăresc un interes legitim fundamental predominant, cum ar fi protecția integrității înseși a alegerilor”, se arată în documentul emis luni, 18 decembrie.
Avizul salută faptul că noile modificări reduc durata de neeligibilitate de la cinci la trei ani de la decizia privind neconstituționalitatea unui partid politic și introduc o abordare mai individualizată în aplicarea sancțiunilor pe baza „unui comportament individual specific, ceea ce limitează restricțiile la un grup mai restrâns de persoane”. Alte măsuri pozitive în viziunea Comisiei sunt oferirea persoanelor vizate de sancțiuni posibilitatea de a solicita o revizuire judiciară a deciziei prin care sunt lipsite de dreptul de a candida la alegeri și de a prezenta dovezi organelor electorale.
Comisia de la Veneția și ODIHR au formulat următoarele recomandări pentru a remedia lacunele identificate:
- Să definească criteriile de restricționare a dreptului de a fi ales mai precis și mai restrâns, în conformitate cu principiile de securitate juridică și proporționalitate, eliminând terminologia vagă; și să limiteze acest drept la persoanele ale căror activități au pus în pericol Constituția și integritatea statului democratic prin acțiunile și manifestările lor sau care au urmărit obiectivele ilegale ale partidelor neconstituționale.
- Să solicite autorităților să furnizeze dovezi suficiente și relevante pentru a demonstra că persoanele vizate de restricția de a fi alese îndeplinesc condițiile și criteriile stabilite în legislație și că, de preferință, acest lucru este stabilit de o instanță.
- Să ofere persoanelor o șansă reală de a contesta în fața organelor electorale prezumția privind implicarea lor în activități care au dus la declararea unui partid politic drept neconstituțional.
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat miercuri, 4 octombrie, în prima și a doua lectură modificările la Codul electoral. Astfel, nu au putut să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”.
Marți, 3 octombrie, CC a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.
„Se declară neconstituțională articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral. La această hotărâre judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate”, a anunțat atunci președintele CC.
A doua zi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că a luat act de Hotărârea CC.
„Suntem într-o situație excepțională. Toți cei menționați de CC în argumentarea decizie de neconstituționalitate a partidului Șor, vor fi în afara listelor electorale”, a anunțat atunci Grosu.