Impasul de la CSM: Doi judecători se plâng că le-a fost încălcat dreptul la muncă și că au rămas fără salarii
Impasul de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) generează haos în activitatea judecătorilor. Doi magistrați de la Judecătoria Chișinău solicită Inspecției Judiciare să verifice legalitatea acțiunilor întreprinse de grupul de judecători care a contestat hotărârile luate de CSM la 24 octombrie. Cei doi judecători au înaintat o cerere de recurs și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva încheierii luată anterior de Curtea de Apel Chișinău prin care au fost suspendate hotărârile luate de CSM la 24 octombrie.
Prin hotărârile luate de CSM la 24 octombrie, au fost examinate, inclusiv, cererile judecătorilor Tudor Stambol și Georgeta Grozav de la Judecătoria Chișinău cu privire la reîncadrarea lor în câmpul muncii. Astfel, CSM a hotărât că cei doi judecători pot reveni la muncă. La 31 octombrie, un grup de judecători a contestat însă hotărârile luate de CSM la 24 octombrie, menționând că membrii CSM au fost demiși de Adunarea generală a judecătorilor. La 18 noiembrie, Curtea de Apel a dispus însă suspendarea executării hotărârilor luate de CSM la 24 octombrie, astfel încât cei doi judecători nu au putut reveni pe deplin în serviciu.
„Considerăm că în urma acțiunilor întreprinse de grupul de judecători, ne-a fost încălcat dreptul la muncă, prin blocarea de a activa și de a primi salariul cuvenit și ne-a fost adusă atingerea reputației profesionale. Astfel că, prin reputația profesională, vă aducem la cunoștință că, am avut fixate ședințe de judecată care au fost amânate din motivul suspendării neîntemeiate, fiind anexate la dosare note informative, care ne afectează atât profesional, cât și moral. Aici, fiind date explicațiile justițiabilului de ce are loc amânarea cauzei, de ce nu au loc ședințe de judecată. Or, unele dosare care au fost fixate, au termen de examinare, iar tergiversarea acestora duce ulterior la întocmirea explicațiilor față de CSM”, susțin cei doi magistrați de la Judecătoria Chișinău, care precizează că sunt obligați să ofere explicații, să se prezinte la muncă, însă fără a fi remunerați.
Cei doi magistrați mai precizează că din cauza blocajului, au fost nevoiți să încalce termenul de 45 de zile pentru pronunțarea sentințelor pe dosarele penale.
„În același timp, reiterăm că, în cererea privind suspendarea hotărârii CSM din 24 octombrie, (n.r. Grupul de judecători) a invocat precum că ieșirea noastră din concediu de îngrijire a copilului îi lezează cumva și că este „suspicioasă, pericol eminent și defavorabi”, deși Codul Administrativ prevede expres probarea acestor termeni. Astfel, prin acțiunile grupului de judecători, ne-au lipsit de dreptul salarial, nefiindu-ne achitat salariul pentru luna noiembrie, deși efectiv am fost la serviciu și am dat explicații justițiabililor de ce nu au loc ședințe de judecată. Din acțiunile lor, familiile noastre în prag de sărbători și în perioada rece a anului au rămas fără sursă financiară”, menționează Tudor Stambol și Georgeta Grozav, care mai subliniază că grupul de judecători a contestat doar 7 din cele 16 chestiuni examinate de CSM la 24 octombrie.
Cei doi magistrați de la Judecătoria Chișinău au depus o sesizare la CSM prin care solicită verificarea acțiunilor grupului de judecători și au înaintat și o cerere de recurs și la CSJ.