Ilan Șor și Vlad Plahontiuc, sancționați anterior de SUA, incluși și pe lista de sancțiuni a Marii Britanii
Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri, 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.
Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.
Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate: „Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie”.
„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste desemnări de sancțiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Este, de asemenea, dovada angajamentului nostru continuu de a transforma Regatul Unit într-un teritoriu ostil pentru finanțe ilicite. Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în progresul tuturor cererilor de asistență juridică reciprocă între cele două țări. Împreună, suntem dedicați combaterii corupției”, declară Ambasada Marii Britanii în R. Moldova.
Decizia Guvernului britanic vine la trei zile după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, țărilor democratice să nu mai adăpostească criminali fugari și bunuri furate din alte state.
„Nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore.
De exemplu, majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele Moldovei și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.
Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații”, a declarat Maia Sandu pe 6 decembrie, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, organizată la Washington, SUA.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat pe 26 octombrie că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”.
Dosarele fostului lider al PDM, Vlad Plahoniuc
Dosarul „Metalferos”
Pe 5 iulie 2022, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos”.
În dosarul „Metalferos”, Vladimir Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.
Dosarul „frauda bancară”
În dosarul „frauda bancară”, Plahotniuc este acuzat de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 284 alin. (1) – crearea sau conducerea unei organizaţii criminale (adică întemeierea unei astfel de organizaţii şi organizarea activităţii ei, fie căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, fie ţinerea de adunări ale membrilor ei, fie crearea de fonduri băneşti şi de altă natură pentru susţinerea lor financiară şi a activităţii criminale a organizaţiei, fie înzestrarea organizaţiei criminale cu arme şi instrumente pentru săvârșirea de infracţiuni, fie organizarea culegerii de informaţii despre potenţialele victime şi despre activitatea organelor de drept, fie coordonarea planurilor şi acţiunilor criminale cu alte organizaţii şi grupuri criminale sau infractori aparte din ţară şi din străinătate, se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani); articolul 30 – infracţiunea prelungită; articolul 42 alin. (3) – participanții (se consideră organizator persoana care a organizat săvârșirea unei infracţiuni sau a dirijat realizarea ei, precum şi persoana care a creat un grup criminal organizat sau o organizaţie criminală ori a dirijat activitatea acestora); articolul 190 alin. (5) – escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari; articolul 243 alin. (3) lit. a) și b) din Codul penal – spălarea banilor (acţiuni săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală; în proporţii deosebit de mari); articolul 30 – infracţiunea prelungită.
Acuzațiile care i se aduc lui Ilan Șor în dosarul „frauda bancară”
În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.
În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.
Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.