Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   IGP: Zeci de percheziții și…

IGP: Zeci de percheziții și cinci persoane reținute într-un dosar de escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari. Alți doi suspecți urmează să fie anunțați în căutare

Captură de ecran/Youtube

Oamenii legii anunță vineri, 19 iulie, că ar fi deconspirat activitatea unui grup infracțional suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul cauzat ar fi de aproximativ 500 000 de lei. Astfel, au fost efectuate percheziții în automobilele și la domiciliile a șapte suspecți cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și raionul Basarabeasca, de unde au fost ridicate telefoane mobile, carduri bancare, mii de euro, un BMW, laptopuri, o armă de vânătoare cu țeavă lisă fără acte și zeci de cartușe. 

Cinci suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alții doi urmează a fi anunțați în căutare.

Mai exact, conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General al Poliției (IGP), în perioada lunilor aprilie – iulie 2023, suspecții, prin abuz de încredere, sub pretextul că victima, o femeie de 68 ani, ar urma să obțină profituri fabuloase ca urmare a investirii mijloacelor bănești pe care le deține în diferite operațiuni și servicii financiare, ar fi obținut accesul asupra conținutului telefonului ei, prin instalarea aplicației AnyDesk si TeamViewer și i-ar fi creat un cont pe o platformă.

Apoi, prin diferite metode ar fi efectuat mai multe transferuri de pe cardurile ei bancare și ar fi contractat credite de la companiile de microcreditare, cauzând astfel victimei un prejudiciu de aproximativ 500 000 de lei.

„Ca urmare a măsurilor întreprinse și informațiilor obținute, ofițerii de investigații au stabilit că în activitatea ilegală figurează mai mulți membri care împart rolurile între ei. Mai mult, unii dintre suspecți ar avea ca gen de activitate introducerea pe teritoriul R. Moldova, prin contrabandă, a obiectelor prețioase, în special ceasuri de brand, dar și bijuterii și automobile de lux.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse, oamenii legii au stabilit identitatea mai multor membri ai grupului investigat, care prin înșelăciune ar fi însușit mijloace financiare de la partea vătămată”, notează IGP.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.