Hotărârea instanței prin care statul trebuie să-i achite președintei CC 800 mii de lei va fi contestată la CA Chișinău. PG: „Suma este exagerată”
Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care statul trebuie să-i achite președintei Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, 800 mii de lei drept prejudiciu moral cauzat de dosarul în care a fost „trasă ilegal la răspundere penală” va fi contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a PG, a declarat că „Procuratura consideră suma încasată cu titlu de prejudiciu moral drept una exagerată”.
„Conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului despăgubirile trebuie să fie juste și raționale, în așa mod încât să asigure o compensare eficientă și nicidecum excesivă. Astfel, soluția instanței va fi contestată cu apel în termenul prevăzut de lege”, a afirmat Violina Moraru.
Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de către avocata președintei CC, Domnica Manole, împotriva Ministerului Justiției (MJ).
Astfel, instanța a hotărât încasarea sumei de 800 de mii de lei în beneficiul magistratei, din contul bugetului de stat, cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin „acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și procuraturii ca urmare a tragerii ilegale la răspundere penală în temeiul art. 307 alin. (1) din Codul penal, acțiuni soldate cu achitarea Domnicăi Manole prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 9 august 2019, definitivă și irevocabilă din 26 august 2019, de învinuirea adusă în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 alin. (1) din Codul penal, ca urmare a renunțării acuzatorului de stat la învinuire în ședința de judecată”.
Potrivit dispozitivului hotărârii din 8 februarie, pronunțată de judecătorul Petru Harmaniuc, alți 4 500 de lei vor fi achitați președintei CC cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică suportate la examinarea cauzei civile.
Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului” în vara anului 2019. Decizia magistraților a venit atunci după ce procurorul pe caz, Eugeniu Rurac, a renunțat la acuzațiile penale.
Potrivit lui Rurac, declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți au constituit temeiul în baza căruia acuzarea a renunțat de a mai înainta învinuiri penale magistratei Domnica Manole.
Domnica Manole a fost judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcția de judector la Curții de Apel Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.