Guvernul alocă încă 1,2 milioane de dolari pentru a achita despăgubiri unui investitor american
Ministerul Finanțelor va aloca din fondul de rezervă al Guvernului suma echivalentă în lei a 1.254.871 dolari americani, pentru a executa integral o hotărâre arbitrală pronunțată în iunie curent de Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor Relative de Investiții (ICSID). Potrivit deciziei, R. Moldova este obligată să achite circa 1,792 milioane de dolari unui om de afaceri american, care a fost înșelat de afaceriști și reprezentanți ai autorităților locale din raionul Florești.
Potrivit unei hotărâri a Guvernului, s-a decis achitarea sumei de 1, 7 milioane în rate pentru că în bugetul de stat pentru anul 2018 nu au fost prevăzute mijloace financiare în scopul executării hotărârilor instanțelor judecătorești internaționale sau arbitrale, dar și pentru că această hotărâre a parvenit în cel de-al doilea semestru al anului, iar pe parcursul primului semestru din fondul de rezervă al Guvernului au fost finanțate alte cheltuieli. Astfel, în noiembrie curent Guvernul a alocat din fondul de rezervă circa 500 de mii de dolari, iar cea de-a doua parte a banilor, echivalentul a 1,2 milioane de dolari vor fi suportate din bugetul de stat preconizat pentru 2019.
Omul de afaceri american de origine poloneză Zbigniew Piotr Grot și companiile afiliate, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC și ÎCS Laguardia SRL, au înaintat la 21 martie curent o acțiune la ICSID din Washington împotriva R. Moldova. Acesta a cerut despăgubiri de milioane de dolari R. Moldova. Pentru reprezentarea intereselor țării au fost selectate Compania de avocatură „Schoenherr Rechtsanwälte Gmbh” (Austria) și Cabinetul Avocatului „Vladimir Iurkovski” (Moldova). Serviciile de avocatură pentru reprezentarea intereselor R. Moldova în acest proces au costat 235 de mii de euro.
Ministerul Justiției informa că în anul 2010 că ÎCS „Laguardia” SRL a încheiat mai multe contracte de arendă a terenurilor agricole pe o perioadă de 3 ani cu proprietarii de terenuri din comunele Vărvăreuca, Roşietici şi Coşerniţa raionul Floreşti. În luna februarie 2011 reprezentantul ICS „Laguardia” SRL a depus contractele spre înregistrare la primăriile din localitate. Conform acestor contracte ICS „Laguardia” SRL s-a obligat faţă de proprietarii acestor terenuri agricole să întreprindă toate măsurile tehnologice de prelucrare a terenurilor agricole. În luna martie 2011 pe motiv că ÎCS „Laguardia” SRL nu a respectat obligaţiile contractuale, proprietarii de terenuri agricole au depus la primăriile din localitate şi în adresa ÎCS „Laguardia” SRL notificări de reziliere a contractelor în cauză. ÎCS „Laguardia” SRL nu a reacţionat la aceste notificări. Astfel, primarii comunelor Coşerniţa şi Vărvăreuca din raionul Floreşti au emis dispoziţii prin care au revocat înregistrarea contractelor respective depuse de ÎCS „Laguardia” SRL. Totodată, la începutul anului 2011 la primăriile comunelor vizate au fost înregistrate alte contracte de arendă cu privire la aceleaşi terenuri agricole încheiate deja de SC „Bio-Alianta” SRL cu proprietarii de terenuri din aceste comune. ICS „Laguardia” SRL susține că prin emiterea dispoziţilor respective şi înregistrarea contractelor de arendă încheiate de SC „Bio-Alianta” SRL cu proprietarii de terenuri agricole, primarii comunelor Coşerniţa şi Vărvăreuca din raionul Floreşti au lipsit ÎCS „Laguardia” SRL de drepturile prevăzute de contractele de arendă şi astfel i-au adus un prejudiciu semnificativ companiei.
Foto: guardian.ng