Guvernul a aprobat modificarea Legii cu privire la CSM. „Vom insista să fie promovat în regim de urgență în Parlament”
Guvernul a aprobat miercuri, 4 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), subiect inclus suplimentar pe ordinea de zi.
Proiectul prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15, dintre care cinci să fie numiți de Parlament din rândul profesorilor de drept titulari, iar șapte – din rândul judecătorilor, inclusiv șapte membri supleanți, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează – patru din judecătorii, doi din curțile de apel și unul din Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Ceilalți trei – preşedintele CSJ, ministrul justiţiei şi procurorul general – sunt membri de drept.
În proiect este menționat că, ținând cont de faptul că în cadrul CSM urmează a fi numiți încă doi membri din rândul profesorilor titulari de drept, din contul bugetului de stat vor fi necesare anual mijloace financiare în sumă de: 366.960 de lei, salariul unuia fiind de 15.290 de lei.
Totodată, în calitate de președinte în CSM urmează a fi ales unul din membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Autorii motivează că „acest fapt va asigura un echilibru în activitatea de autoadministrare a puterii judecătorești” și va fi soluționat un vid legislativ în partea ce ține de survenirea interimatul funcției de președinte al CSM, întrucât „până la alegerea unui nou președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători”.
De asemenea, judecătorii care doresc să fie aleși în CSM trebuie să dețină o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani, conform proiectului.
„Proiectul este o prioritate, există anumite mișcări neplanificate în sistemul judecătoresc. Vom insista să fie promovat în regim de urgență în Parlament, pentru ca noi să nu rămânem surprinși de ceea ce se petrece în cadrul CSM”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.
Potrivit premierului Ion Chicu, aprobarea proiectului va ajuta la deblocarea situației în sistemul judiciar și va permite „să avansăm pe agenda reformei justiției”.
În același timp, Nagacevschi a precizat că proiectul este „o continuare a ideii incluse în proiectul de lege promovat de Guvernul Sandu”, prin care era propus ca numărul de membri să fie de 14.
„De la vechiul Guvern nu are suficient suport în Parlament. Noi trebuie să ne mișcăm rapid, am discutat cu judecători, experți în drept, astfel încât să mergem mai departe, să facem un proiect care să fie susținut”, a adăugat el.
Ultimele ședințe ale CSM au fost amânate din lipsă de cvorum. Ministrul Justiției nu s-a prezentat, invocând diverse motive.