Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guțul și Tauber, în același…

Guțul și Tauber, în același dosar? Instanța a admis solicitarea avocaților de comasare a cauzelor. „Mai sunt și reprezentanți mass-media care sunt un fel de investigatori sub acoperire aici”

Dosarul Evgheniei Guțul, bașcana regiunii autonome găgăuze, învinuită de finanțarea ilegală a Partidului Șor, ar putea fi comasat cu cel în care este vizată deputata Marina Tauber și fostul Partid Șor. Solicitarea a venit din partea avocatului Sergiu Moraru, care este și apărătorul Marinei Tauber.

Avocatul a argumentat că în ambele dosare sunt aceleași acuzații și aceleași infracțiuni „pretinse a fi comise”, adăugând că dosarul în care este vizată Marina Tauber este la o etapă incipientă.

În cadrul ședinței, procurorul Ghennadi Epure s-a pronunțat împotriva comasării celor două dosare. El l-a contrazis pe avocatul Sergiu Moraru, subliniind că dosarul în care este vizată Marina Tauber se află deja la etapa de cercetare a probelor și că au fost deja audiați peste 20 de martori, dintr-o listă de 30 de martori. El a subliniat că ședința preliminară (fază la care se află în prezent dosarul Guțul, n.r.) a durat șapte luni.

Judecătoarea Ana Cucerescu, ce examinează dosarul în care este învinuită Evghenia Guțul și Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului Șor, a admis cererea avocatului Sergiu Moraru și a decis să remită spre examinare solicitarea de comasare a celor două dosare către judecătoarea Olga Bejenari, care examinează dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid Șor.

Magistrata Bejenari urmează să decidă asupra soluționării chestiunii cu privire la conexarea și examinarea într-un singur proces cauza penală de învinuire a Marinei Tauber și a fostului Partid Șor și cea de învinuire a Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan.

După ședință, procurorul Ghennadi Epure nu a dorit să comenteze decizia instanței. „O să veniți la ședință și o să vedeți ce o să fie”, a spus presei procurorul.

Nici Evghenia Guțul nu a fost mai vorbăreață: „Ce pot să comentez? Ați participat la ședință și ați văzut ce decizie s-a luat”.

„Mai sunt și reprezentanți mass-media care sunt un fel de investigatori sub acoperire aici și martori”

În cadrul ședinței din 3 iulie 2024, s-a decis și asupra modului cum ar urma să se desfășoare procesul. Judecătoarea Ana Cucerescu a întrebat părțile dacă doresc un proces în ședințe publice sau închise. Atât procurorul, cât și avocații au pledat pentru ședințe publice, cu participarea presei.

Avocatul Evgheniei Guțul, Sergiu Moraru a ținut să sublinieze că toți reprezentanții mass-media care participă la ședințe trebuie să reflecte obiectiv ceea ce se întâmplă în ședința de judecată.

Deseori sunt selectate doar anumite secvențe, pentru a reda din care parte face parte această mass-media. Mai sunt și reprezentanți mass-media care sunt un fel de investigatori sub acoperire aici și martori. Domnul procuror îi cunoaște, el acționează cu ei la o mână”, a spus avocatul, în contextul în care la ședința de judecată din 3 iulie 2024 a asistat jurnalista ZdG Natalia Zaharescu, una dintre autorii investigației „Protestatari în chirie”, și care a depus mărturii în dosarul în care este vizată Marina Tauber și fostul Partid Șor.

Judecătoarea a decis examinarea procesului în ședințe publice.