Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guțul - lipsă, susținătorii -…

Guțul – lipsă, susținătorii – prezenți. Motivul pentru care bașcana regiunii găgăuze nu s-a prezentat la ședința de judecată, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid Șor. Procurora cere aducerea silită

Evghenia Guțul, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, înainte de ședința din 12 iunie 2024. Foto: ZdG
Evghenia Guțul, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, înainte de ședința din 12 iunie 2024. Foto: ZdG

Bașcana regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul, inculpată într-un dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, nu s-a prezentat la ședința de judecată de vineri, 21 iunie 2024. Avocații săi au argumentat că Guțul ar fi lipsit de la ședință pe motiv de boală, însă nu au prezentat acte doveditoare în acest sens. 

Potrivit apărătorilor Evgheniei Guțul, aceasta ar fi fost internată într-un spital privat din capitală în perioada 14-16 iunie, iar în prezent ar fi la domiciliul său din Municipiul Chișinău, urmând un tratament. 

Procurora de caz, Cristina Gladcov, a menționat că avocații nu au prezentat un certificat medical, considerând că lipsa de la ședință a bașcanei este nemotivată. Procurora a spus că dacă nu va fi prezentat un certificat medical la ședința următoare, va cere aducerea silită a Evgheniei Guțul. 

Judecătoarea care examinează dosarul, Ana Cucerescu, a solicitat să afle dacă Evghenia Guțul și-a exercitat funcția de bașcană a regiunii autonome găgăuze pe parcursul acestei săptămâni sau dacă este în concediu medical, fapt care nu a putut fi clarificat de către avocați. 

Avocatul Vadim Banaru a cerut o pauză, ca să discute la telefon cu Evghenia Guțul, iar ulterior a spus că aceasta ar solicitat ambulanța în dimineața de vineri, 21 iunie, deoarece s-ar fi simțit rău. 

El a declarat pentru presă că Evghenia Guțul a fost internată în spital și a suferit unele intervenții. „Aseară s-a simțit foarte rău, dimineață a solicitat ambulanța, respectiv, am adus la cunoștință că nu se poate prezenta, cu obligarea prezentării actulelor confirmative la următoarea ședință”, a spus avocatul Vadim Banaru, precizând că Evghenia Guțul se simte „nu bine”.

Ședința de judecată a fost amânată, urmând ca Evghenia Guțul să prezinte un certificat medical la următoarea ședință. 

Deși Evghenia Guțul nu s-a prezentat în instanță, susținătorii ei au manifestat în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, scandând „Victorie”, „Jos PAS!”, „Jos Maia Sandu!”, precum și mesaje de susținere pentru deputata Marina Tauber, care a participat la o ședință de judecată desfășurată în cadrul aceleiași instanțe judecătorești.

Și ședința de judecată precedentă, din data de 12 iunie, în dosarul în care este inculpată Evghenia Guțul, a fost amânată, pe motiv că a lipsit cea de-a doua inculpată în acest dosar, Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului Șor. Aceasta a fost prezentă la ședința de vineri, 21 iunie.