Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guțul, judecată separat de Tauber.…

Guțul, judecată separat de Tauber. Instanța a respins cererea de conexare a dosarelor

Evghenia Guțul, Svetlana Popan și Marina Tauber, în ședința de judecată din 8 iulie 2024. Foto: ZdG

Instanța a respins cererea de conexare a dosarului penal în care este cercetată bașcana regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul, cu cel al deputatei Marina Tauber, ambele învinuite de finanțarea ilegală a fostului Partid Șor. O încheiere în acest sens a fost pronunțată de judecătoarea Olga Bejenari, care examinează dosarul în care este inculpată Marina Tauber și fostul Partid Șor.

Nici Evghenia Guțul, nici Svetlana Popan, inculpată în același dosar, nu au dorit să comenteze încheierea instanței de judecată.

Cererea de conexare a venit din partea avocatului Evgheniei Guțul, Sergiu Moraru, care este și apărătorul Marinei Tauber, și care a argumentat că în ambele dosare sunt aceleași acuzații și aceleași infracțiuni „pretinse a fi comise”, precum și aceiași martori.

Procurorii care reprezintă acuzarea de stat în instanță, Ghennadi Epure și Roman Porubin, au pledat în ședințele anterioare, din 3 iulie (pe dosarul Guțul) și 5 iulie (pe doarul Tauber), pentru ca aceste două cauze să se examineze în continuare separat.

La data de 3 iulie, judecătoarea Ana Cucerescu, ce examinează dosarul în care este învinuită Evghenia Guțul și Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului Șor, a admis cererea avocatului Sergiu Moraru și a decis să remită spre examinare solicitarea de conexare a celor două dosare către judecătoarea Olga Bejenari, care examinează dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid Șor. Cererea a fost, însă, respinsă, în ședința de luni, 8 iulie.

În dosarul Guțul, în care mai este inculpată și Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului Șor, s-a încheiat etapa ședințelor preliminare și urmează etapa de cercetare judecătorească. În dosarul în care este vizată deputata Marina Tauber și fostul Partid Șor au fost deja audiați mai mulți martori.

Dosarul bașcanei regiunii găgăuze a fost expediat în instanță la 24 aprilie 2024. Prima ședință a avut loc la 30 aprilie. În total au avut loc șapte ședințe. Următoarea ședință de judecată a fost stabilită pentru data de 9 iulie 2024.

Ar fi acceptat finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat, cu 42 de milioane de lei

Conform probatoriului administrat de către Procuratura Anticorupție în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate, s-a constatat că, Evghenia Guțul, în perioada 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Şor (declarat neconstituţional prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023 şi radiat radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice în data de 23.01.2024), ar fi fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore), după cum a informat Procuratura Anticorupție. Banii ar fi fost ulterior integrați în activitatea partidului, în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Republica Moldova, potrivit PA.

Evghenia Guțul mai este acuzată că, în calitate de complice, în perioada septembrie 2022- noiembrie 2022, ar fi coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale fostului Partid Șor din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de această formațiune în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.) și ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat, cu o sumă totală de 42 498 532,40 lei.

Svetlana Popan este acuzată de fapte infracționale similare. Ea ar fi fost responsabilă de Oficiul Teritorial din mun. Chișinău, în perioada septembrie 2022 – noiembrie 2022, și ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9 746 825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc.

Cele două nu-și recunosc vina. Potrivit PA, cauza penală conține 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 file.

Pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250 000 la 450 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, a mai informat PA într-un comunicat de presă, emis atunci când a expediat dosarul Guțul în judecată.