Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   GRECO: Evaluare pozitivă în privința…

GRECO: Evaluare pozitivă în privința schimbărilor din sistemul judiciar al R. Moldova, dar cu „îngrijorări” față de activitatea deputaților

Sursa: OLIVIER MORIN/AFP

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport de monitorizare care evaluează respectarea de către R. Moldova a celor 18 recomandări cuprinse într-un raport de evaluare privind prevenirea corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii, adoptat în 2016.

GRECO și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației. De asemenea, GRECO subliniază necesitatea de a consolida capacitatea Autorității Naționale de Integritate de a asigura un control eficient și aprofundat al normelor privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și de interese.

GRECO a concluzionat că Republica Moldova a pus în aplicare în mod satisfăcător 13 din cele 18 recomandări și a pus în aplicare parțial patru recomandări. O recomandare, referitoare la introducerea de norme pentru parlamentari privind modul de interacțiune cu terții care încearcă să influențeze procesul legislativ, nu a fost pusă în aplicare.

În ceea ce privește Parlamentul, țara a înregistrat progrese în ceea ce privește publicarea în timp util a proiectelor legislative. Un proiect de lege privind conduita și etica deputaților a trecut de prima lectură și a existat o practică stabilă de acceptare a cererilor de ridicare a imunității parlamentarilor suspectați de comiterea unor infracțiuni de corupție.

Toate recomandările GRECO privind judecătorii au fost puse în aplicare.

„Procesul de verificare a candidaților la funcția de judecător a dat rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și a continuat să adopte decizii motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor.

Alte măsuri pozitive sunt faptul că autoritățile moldovene au introdus măsuri de evaluare a integrității a candidaților la funcția de magistrat, solicitându-le acestora să depună declarații de avere și de interese. De asemenea, acestea au abordat problema întârzierilor în examinarea cazurilor și au publicat informații privind activitatea instanțelor. S-au înregistrat progrese în modificarea cadrului juridic privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate conțin statistici privind procedurile disciplinare”, se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliul Europei.

În ceea ce privește procurorii, a fost înființată o inspecție autonomă specializată a procurorilor, iar capacitatea acesteia urmează să fie consolidată în viitor. Deciziile privind cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar iabaterile disciplinare par să devenit „mai clare și mai precise”. Cu toate acestea, GRECO „regretă” că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât ministrul justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să fie membri de drept.

Anterior, cu referință la judecători și sistemul judecătoresc, GRECO a recomandat următoarele:

– Modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii, în special prin excluderea participării din oficiu a ministrului justiției și a procurorului general și prin posibilitatea de numire a membrilor din rândul non-judecătorilor, aleși după o procedură echitabilă și transparentă.

– Motivarea adecvată a hotărârilor CSM, care să facă obiectul controlului judiciar, atât pe fondul cauzei, cât și pe motive procedurale.

– Luarea unor măsuri adecvate, ținând seama în mod corespunzător de independența judiciară, pentru a evita numirea și promovarea în funcții a candidaților care prezintă riscuri de integritate. Excluderea termenului inițial de 5 ani pentru judecători.

– Luarea de măsuri suplimentare pentru a se asigura că dosarele aflate în instanță sunt examinate fără întârzieri nejustificate și pentru a crește transparența și accesibilitatea informațiilor disponibile publicului privind activitatea instanțelor.

– Revizuirea cadrului legal și operațional pentru răspunderea disciplinară a judecătorilor în vederea consolidării obiectivității, eficienței și transparenței acestuia.