Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   George Simion, care nu are…

George Simion, care nu are dreptul să se întoarcă în R. Moldova până în 2028, a contestat decizia IGM privind prelungirea termenului declarării sale drept persoană indezirabilă

Sursa: Alianța pentru Unirea Românilor - AUR/Facebook

Președintele partidului românesc Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și membrul Camerei Deputaților din Parlamentul României George Simion a încercat, fără succes, să anuleze în instanța de judecată decizia Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), din septembrie 2023, prin care a fost prelungit termenul declarării sale drept persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova, pe o perioadă de 5 ani, până la începutul lunii octombrie 2028.

Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Rîşcani, a declarat inadmisibilă acțiunea de contencios administrativ înaintată de către Simion George-Nicolae împotriva IGM, persoană terță Serviciul de Informații și Securitate, cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil. Totuși, declararea acţiunii ca inadmisibilă nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant cu aceeaşi acţiune, se arată în decizia primei instanțe.

Judecătorul Igor Barbacaru a indicat în decizia luată că acţiunea a fost depusă de o persoană fără împuterniciri în acest sens, având în vedere că avocatul lui Simion, Iulian Rusanovschi, a fost împuternicit de a-l reprezenta „în orice problemă legată de expulzarea sa din R. Moldova”, pe când actul contestat este în privința declarării indezirabilităţii, nu a expulzării.

În ședința de judecată, reprezentantul SIS, Radu Frija, invocând prevederile art. 207 alin.(2) lit.g) Cod Administrativ – acțiunea a fost depusă de o persoană fără împuterniciri în acest sens, a solicitat declararea acțiunii ca inadmisibilă. Atât avocatul Iulian Rusanovschi, cât și reprezentantul IGM, nu s-au prezentat în ședința de judecată.

George Simion, la 1 octombrie 2018, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 5 ani, în baza „demersului structurii responsabile de securitatea statului”.

Conform legii privind regimul străinilor în R. Moldova, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asigurătorie de autoritate, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Perioada pentru care un străin poate fi declarat persoană indezirabilă este de la 5 la 15 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului cu o nouă perioadă cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că motivele care au determinat luarea acestei măsuri nu au încetat.