„Frizerul” din Călărași, reținut de poliție. Procurorul va cere mandat de arestare
Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe doi tineri la o benzinărie din Călărași, a fost reținut de poliție în dimineața zilei de luni, 20 august. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către anchetatorul în gestiunea căruia se află dosarul de huliganism. Potrivit acestuia, procurorul de caz urmează să solicite în instanță eliberarea unui mandat de arestare pe numele acestuia.
Sergiu Buruiană a fost reținut după ce s-a prezentat la Inspectoratul de Poliție Călărași, fiind citat pentru a fi audiat. Buruiană este singurul reținut dintre cei șase suspecți care figurează în dosar. Unul dintre aceștia este plecat peste hotare încă de la începutul lunii august.fPe 13 august, Ziarul de Gardă a postat un filmuleț video în care doi tineri în vârstă de 19 ani au fost înjurați și agresați fizic pentru simplul fapt că aveau părul lung. Incidentul a avut loc la 9 iulie curent, la o benzinărie din orașul Călărași. Cei doi tineri au fost tunși forțat de un grup de persoane necunoscute, care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.
Sergiu Buruiană, reținut de poliție, este condamnat în Italia la detenție pe viață pentru omor și vătămare intenționată gravă. Acesta se află în căutare internațională din 2012, după ce a participat la omorul unui tunisian într-o piață din orașul Padova, iar ulterior a fugit din Italia și s-a refugiat în Republica Moldova, stat care nu-și extrădează cetățenii, conform prevederilor Constituției.
Deși este pedepsit definitiv în Italia, Sergiu Bruiană se află în libertate, în R. Moldova, pentru că autoritățile italiene nu au expediat până în prezent setul de documente necesar pentru a-i recunoaște pedeapsa definitivă și pentru a o pune în aplicare în R. Moldova.
„În comiterea acelei crime, de fapt, au participat și alte persoane. Atâta timp cât acea cauză penală este în faza urmăririi penale, până la urmă, împotriva altor co-executori sau co-autori, ei nu pot să transmită în adresa R. Moldova acel set de documente”, explică Viorel Țentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (INTERPOL) al IGP.
Autoritățile din R. Moldova cunosc și despre un alt episod, din 2010, când Sergiu Buruiană, în calitate de co-autor, ar fi provocat vătămări și opus rezistență față de carabinierii italieni, dar spun că acte oficiale în acest caz nu au primit de la organele de drept din Italia.
Nici în R. Moldova Buruiană nu este la prima abatere de la lege. Numai în 2017, acesta a figurat în șase cauze contravenționale și într-un dosar penal pentru huliganism. În octombrie 2017, acesta a fost condamnat de Judecătoria Strășeni la 220 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani, pentru că, fiind în stare de ebrietate, a urmărit șoferul unui automobil care „i-ar fi creat situație de pericol de accident”, după care l-a numit cu cuvinte necenzurate și a aplicat violența fizică asupra acestuia.