FOTO Descinderi la 10 adrese din Capitală, inclusiv la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor, în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii. CNA: „Urmează rețineri”
Ofițeri ai Centrului Național Anticorupție și procurori anticorupție efectuează percheziții la cel puțin zece adrese din Capitală, inclusiv la sediul Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor, în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii eliberate în schimbul unor sume de bani.
Potrivit reprezentanților CNA, în vizorul autorităților sunt mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari și tot CNA anunță că urmează și „rețineri” în urma acțiunilor de urmărire penală.
„CNA și procurorii anticorupție au mers azi cu noi acțiuni de urmărire penală în dosarele care vizează eliberarea contra cost a certificatelor sanitar-veterinare. De data aceasta, facem percheziții la Direcția municipală siguranța alimentelor. Sunt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Urmează și rețineri. Suntem dislocați pe cel puțin 10 adrese, unde efectuăm percheziții”, menționează reprezentanții CNA.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au emis marți, 20 aprilie, o notă informativă prin care au anunțat că mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și mai mulți agenți economici, au fost documentați de către reprezentanți CNA și procurorii anticorupție, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă.
Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților, care desfășurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieței Centrale, certificate de calitate și sanitar-veterinare contra plată. Cinci persoane, trei medici veterinari și doi agenți economici, au fost reținute atunci pentru 72 de ore, urmând să fie audiate de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție.
Atunci, ofițerii CNA au menționat că, potrivit investigațiilor, care s-au desfășurat pe parcursul a trei luni, angajați ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor din mun. Chișinău ar fi perceput de la agenții economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piața Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecție pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunțit. Din imaginile video și înregistrările obținute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcționarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admițând produse de proastă calitate spre vânzare și punând în pericol siguranța alimentară a cetățenilor.