Fostul șef CNAMUP reținut anterior în „Dosarul ambulanțelor”, restabilit în funcție
Boris Golovin, fostul șef al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), a fost restabilit în funcție. Acesta se reîntoarce la muncă după ce a fost reținut, în octombrie, în rezultatul unor percheziții în dosarul „Dosarul ambulanțelor”, în care este bănuit de „instigarea la abuz de serviciu săvârșit în interesul altor persoane și soldat cu urmări grave”.
După ce a atacat în instanță ordinul Ministerului Sănătății „Cu privire la suspendarea din funcție” din 10 octombrie 2019, Boris Golovin a primit câștig de cauză.
În încheierea instanței se arată că dat fiind faptul că „la momentul actual urmărirea penală este în desfășurare, iar ordinul de suspendare din funcție a fost emis în neconcordanță cu legea[…] Suspendarea din funcție fiind echivalentă cu încălcarea prezumției nevinovăției, astfel că orice persoană acuzață de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăția sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public”.
Astfel, instanța constată că „temei de suspendare din funcție în speța respectivă ar putea constitui doar trimiterea în instanța de judecată a dosarului penal privind comiterea de către salariat a unei infracțiuni incompatibile cu munca prestată”.
Actuala conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au confirmat revenirea lui Golovin în funcție.
Amintim că Boris Golovin a fost reținut la 15 octombrie 2019, fiind bănuit de „instigarea la abuz de serviciu săvârșit în interesul altor persoane și soldat cu urmări grave” în dosarul privind procurarea celor 69 de ambulanțe. Conform unui comunicat emis de CNA, el ar fi fost implicat în returnarea către agentul economic câştigător a unei sume de peste 2 milioane de lei, „bani care ar fi constituit penalităţile, aplicate companiei pentru multiplele nereguli, admise în procesul de executare a contractului, dar care nu au mai rămas în conturi pentru că, în urma unei indicaţii, ar fi fost restituiţi. Potrivit anchetatorilor, această sumă constituie prejudiciul cauzat statului în urma achiziţionării ambulanţelor”.
CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice