Fostul șef al PCCOCS, învinuit de îmbogățire ilicită, rămâne după gratii
Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Chișinău a respins demersul apărării cu privire la eliberarea acestuia, scrie Anticorupție.md.
Într-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că a descins, joi, 21 noiembrie 2019, atât la domiciliul fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cât și în locuințele altor trei persoane, într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite. Inițial, Chitoroagă a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior, procurorii au cerut un mandat de arestare pentru 30 de zile. Sâmbătă, 23 noiembrie, judecătoarea Maria Tertea a satisfăcut, parțial, solicitarea procurorului Victor Furtună și a aplicat pe numele lui Nicolae Chitoroagă un mandat de arestare pentru 15 zile.
Împreună cu Chitoroagă, după gratii a ajuns și nașul său de cununie, Tudor Bodrug, cel care era unul dintre fondatorii, dar și administratorul companiei vizate în dosarul penal.
Dosarul penal în care este vizat fostul șef al PCCOCS a fost inițiat după ce procurorii anticorupție au anunțat că s-au autosesizat în urma publicării de către portalul anticoruptie.md, gestionat de Centrul de Investigații Jurnalistice, a unei anchete în care se menționa că firma „La Ichel” SRL, fondată de Tudor Bodrug, nașul lui Nicolae Chitoroagă și Mihail Chitoroagă, fratele procurorului, deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni.
Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că nașul de cununiel al suspectului, cât și SRL-ul ce-i aparține, au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.
Potrivit materialelor cauzei penale, în luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu același SRL devine proprietar al unei construcții de 6800 m.p. și la 5 terenuri agricole cu suprafața de peste 42 ha, în altă localitate din același raion. La 02 mai 2019 societatea a devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din r-nul Ungheni, pe care sunt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 metri pătrați, estimate la valoarea de peste 200 000 lei.
În perioada anilor 2016 – 2018 pe unul din terenurile menționate supra a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 metri pătrați, valoarea căreia a fost evaluată la 2 880 000 lei. La fel, vila menționată, a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897 131,55 lei.
De menționat este faptul că potrivit declarațiilor cu privire la venit și proprietate și declarațiilor de avere și interese personale, procurorul Nicolae Chitoroagă și membrii familiei sale, pe perioada anilor 2012 – 2018, au obținut venituri în sumă de 1 991 138,05 mii lei. Prin urmare, valoarea bunurilor achiziționate în perioada anilor 2014 – prezent, depăşeşte substanţial, aproximativ 1 700 000 lei (fără a ține cont de valoare de piață a bunurilor), veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale.