Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef al CFM Iurie…

Fostul șef al CFM Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, rămâne în Penitenciarul nr. 13. Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins contestația depusă de avocați

Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au respins luni, 14 noiembrie, contestația depusă de avocații fostului șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, împotriva măsurii de arest preventiv. Astfel, Iurie Topală rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13.

Informația privind hotărârea emisă de magistrații Curții de Apel Chișinău a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procurorii PCCOCS continuă acțiunile de urmărire penală, în vederea accelerării trimiterii dosarului în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, arată un comunicat al Procuraturii.

Pe 4 noiembrie curent, Procuratura Generală (PG) anunța că avocații lui Iurie Topală au contestat la Curtea de Apel Chișinău, pentru a treia oară, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile din 29 iulie 2021 pe numele acestuia.

Fostul șef al CFM, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat pe 3 noiembrie 2022, în R. Moldova.

Iurie Topală a fost escortat de Poliție la PCCOCS. Fostul șef al CFM „este învinuit de procurori de abuz în serviciu, în perioada anilor 2015-2019, care a cauzat un prejudiciu estimat de întreprindere la 250 milioane lei”.

Pe 11 ianuarie 2022, autoritățile belgiene l-au reținut pe Iurie Topală la aeroportul „Gosselies – Charleroi” din Belgia. Atunci, reprezentanții PG au declarat pentru ZdG că anterior pe numele lui Topală a fost emis mandat de arestare în cadrul unei cauze penale pornite în legătură cu managementul defectuos al CFM, din perioada 2015-2019, în rezultatul căruia CFM a fost prejudiciată cu 250 de milioane de lei.

Iurie Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. În 2019, ZdG a scris că Topală deținea o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administra în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.

În 2012, numele lui Iurie Topală a figurat într-o investigație realizată de ZdG despre administrarea rutelor din Chișinău. Detalii aici