Fostul prim-ministru Pavel Filip, un fost consul al R. Moldova la Odesa și o persoană din „grupul Andronachi” – citați la PCCOCS pentru audieri în dosarul „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odesa
Fostul prim-ministru al R. Moldova democratul Pavel Filip, un fost consul al R. Moldova la Odesa și o persoană din „grupul Andronachi” au fost citați la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pentru audieri în dosarul „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odesa. Asta spun reprezentanții PCOCCS în urma perchezițiilor efectuate în acest dosar.
Potrivit PCCOCS, percheziții au avut loc în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la un fost prim-ministru al Moldovei, un fost consul al Moldovei la Odesa și la o persoană din anturajul „Grupului Andronachi.” Oamenii legii au ridicat de la aceștia dispozitive de comunicații, suporturi de stocare, documente, ștampile și înscrisuri de ciornă. Urmează ca cele ridicate să fie examinate în cadrul urmăririi penale.
Ulterior perchezițiilor și coroborării cu alte probe din dosar, procurorii PCCOCS i-au citat pentru audieri pe figuranții din dosar. Urmează să fie citate și alte persoane, inclusiv alți demnitari de stat.
Urmărirea penală continuă, în vederea cercetării tuturor aspectelor infracțiunii și a tuturor persoanelor implicate, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Fostul prim-ministru democrat al R Moldova, Pavel Filip, a venit cu o reacție după ce Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins vineri, 6 mai, cu percheziții la domiciliul acestuia, într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odesa.
„În activitatea mea la Guvern m-am condus mereu de interesul țării și al cetățenilor și am muncit pentru o Moldova mai bună. Sunt sigur de nevinovăția mea și voi demonstra acest lucru. Voi colabora cu ancheta, am fost și sunt mereu la dispoziția autorităților pentru a explica orice situație”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.
Vineri dimineața, 6 mai, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții la domiciliul fostului prim-ministru al R. Moldova, Pavel Filip, și la mai mulți membri activi ai „grupului criminal organizat” condus de către fostul deputat democrat Vladimir Andronachi într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odesa.
În 2020, PG a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu manifestat prin tentativa de deposedare a R. Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odessa. Atunci, procurorii au constatat că, la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.
Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin Dispoziția Prim-ministrului nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str. Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R. Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina.
Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R. Moldova constituie circa 450 526 USD, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 USD, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina, constituie 520 000 USD.
Potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului R. Moldova din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360 000 USD, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.