Fostul președinte interimar al Băncii de Economii Viorel Bârca va compărea pe banca acuzaților, pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari
Reținut acum patru luni în dosarul „frauda bancară”, fostul președintele interimar al Băncii de Economii (BEM) Viorel Bârca a fost trimis în judecată, luni, 15 martie. Viorel Bârca se declară nevinovat.
Procuratura Anticorupție a expediat în judecată dosarul de învinuire a lui Viorel Bârca, cauza penală fiind disjunsă din dosarul „frauda bancară”.
Procuratura Generală: În perioada iulie 2013 – septembrie 2014, fostul președinte interimar al BEM, acționând în interesul unui grup criminal, și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 de milioane de dolari SUA.
Potrivit procurorilor, pentru a ascunde sustragerea a 100 de milioane de dolari SUA, Viorel Bârca nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014. Fostul președinte interimar al BEM nu-și recunoaște vina.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, procurorii au pus sechestru pe trei bunuri imobile ale lui Viorel Bârca, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.
Fostul președinte interimar al BEM Viorel Bârca a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foști conducători ai celor trei bănci falimentate, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și reprezentanți ai holdingului Șor. Din decembrie 2020, Viorel Bârca este în arest la domiciliu.
În anul 2014, Consiliul BEM a aprobat cererea de demisie a președintelui băncii Ivan Crivceanschi, în legătură cu transferul lui la alt loc de muncă. În calitate de președinte interimar al BEM a fost numit atunci Viorel Bârca.