Fostul peședinte al CSJ, Ion Druță, învinuit de îmbogățire ilicită, va compărea pe banca acuzaților
Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 27 iulie, că dosarul penal în privința ex-președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, învinuit de săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.
PA a transmis joi, 14 iulie, despre terminarea urmării penale în privința ex-președintelui Curții Supreme de Justiție.
„Fostului președinte al CSJ i-a fost oferită posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei penale, potrivit normelor procesual penale”, menționează Procuratura.
Totodată, Procuratura anunța atunci că în procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru 5 încăperi nelocative, 2 încăperi locative și un autoturism, în valoare totală de 12 796 510 lei.
Potrivit actului de acuzare, citat de PA, Ion Druță este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție și judecător al aceleiași instanțe, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.
În acest sens, fostul magistrat ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, prin intermediul rudelor și ar fi organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.
„Prin urmare, în perioada de timp a anilor 2014-2019, când fostul magistrat deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor ar fi obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4 580 032 de lei (ceea ce constituie suma achitărilor oficiale efectuate pentru acestea, ori prețul mediu de vânzare a acestora constituie suma de 12 796 510 lei), mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie, în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831 359 de lei, iar soția acestuia, în sumă de 608 978 de lei”, anunță Procuratura Anticorupție.
PA menționează că urmărirea penală pe acest caz a fost pornită încă în anul 2019.
„De atunci, o anumită perioadă de timp unele acțiuni au stagnat din diverse motive. Astfel, urmare a activizării în ultima perioadă de timp a acțiunilor de urmărire penală efectuate pe acest dosar, a fost posibilă terminarea urmăririi penale”, precizează Procuratura.
Ion Druță, ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în perioada 2014-2019, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.
ZdG a localizat bunurile imobile procurate în ultimii ani de membrii familiei Druță și a consultat mai multe note informative care au fost găsite în biroul magistratului de la CSJ.
Druță a activat ca judecător la CSJ din 2013, devenind din 2018 președinte al instanței. Demisia sa a fost aprobată de Parlament la 19 decembrie 2019. Conform calculelor, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei la demisie, din care au fost retrase impozite în valoare de 22,5%, astfel că în contul magistratului a intrat suma de 356 de mii de lei.
În declarația de avere și interese depusă la demisia din funcția de judecător, Ion Druță a mai trecut, pe lângă veniturile sale și ale soției, 15,5 mii de lei obținuți de familia sa în urma vânzării, în luna noiembrie 2019, a unui bun, fără a specifica denumirea acestuia, datoria de 50 de mii de euro contractată în 2016 de la mama sa, casa de lux în care locuiește, dar și două automobile, care se regăseau și în declarațiile de avere anterioare.