Fostul judecător al CSJ, Ion Druță, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Explicațiile Procuraturii
Procuratura Anticorupție (PA) a decis să îl scoată de sub urmărirea penală pe ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care era vizat într-un dosar cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Dosarul avea la bază mai multe acte ridicate de oamenii legii în urma perchezițiilor din septembrie 2019, efectuate în biroul lui Ion Druță de la CSJ. Mai exact, în biroul său au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în privința soluțiilor pe care aceștia urmau să le adopte.
Cel de-al doilea dosar în care este vizat Druță, cu privire la îmbogățirea ilicită, este în continuare investigat de procurori.
La o distanță de opt luni de la perchezițiile efectuate în biroul lui Druță, solicitați să ne spună la ce etapă se află dosarele în care este vizat fostul judecător, reprezentanții PA ne-au comunicat că fostul magistrat a fost scos de sub urmărire penală în dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției „în legătură cu insuficiența probelor pentru înaintarea învinuirii și expirarea termenului de menținere a persoanei în calitate de bănuit”, termenul fiind de șase luni: „În acest caz, urmărirea penală continuă în privința persoanelor nestabilite”.
Dosarul în care era vizat Druță cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției fusese pornit după ce în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.
În dosarul în care Druță a fost scos de sub urmărire penală sunt vizați, însă, și alți judecători, în special de la Curtea Supremă de Justiție care urmau să execute ordinele venite de la Druță pe acele dosare. Unii judecători vizați în sesizare sunt printre cei care au participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor din toamna anului trecut, când se votase revocarea membrilor CSM.
Astfel, după ce a fost scos de sub urmărire penală într-un dosar, Ion Druță rămâne a fi anchetat penal doar pentru îmbogățire ilicită, după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei. În octombrie 2019, procurorul care gestionează dosarul respectiv, declara că urmărirea penală este aproape finalizată și că, în scurt timp, dosarul va fi expediat în instanța de judecată. Totuși, nici până în prezent, dosarul nu a ajuns încă pe masa magistraților.
Solicitată să ne comunice la ce etapă se află investigarea acestui dosar, PA ne-a comunicat că procurorii sunt „în așteptarea rezultatelor investigațiilor efectuate de Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI). Respectiv, în dependență de actele de constatare ale Agenției, „procurorii vor decide asupra oportunității efectuării altor acțiuni de urmărire penală”.
ZdG a localizatanterior bunurile imobile procurate în ultimii ani de membrii familiei Druță și a consultat mai multe note informative care au fost găsite în biroul magistratului de la CSJ.
Oficial, în ultimii trei ani, nici judecătorul Ion Druță, nici soția sa nu au făcut achiziții importante. Socrii magistratului, părinții acestuia, dar și fiica sa, însă, au achiziționat mai multe apartamente și spații comerciale în blocuri noi din Chișinău, construite recent.
Ion Druță a plecat din funcțiile de judecător al CSJ după ce, la 19 decembrie 2019, Parlamentul a aprobat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), demisia acestuia. Ion Druță a plecat din sistemul judecătoresc după 26 de ani. La CSJ, acesta activa din anul 2013, iar din 2018 deținea funcția de președinte al instanței.
Așa cum prevede legea, la demisie, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei. Din această sumă însă au fost retrase impozitele în valoare de 22,5%, astfel că, în final, în conturile lui Druță au intrat doar 356 de mii de lei. Ion Druță a indicat în declarația de avere și interese depusă la eliberarea din funcția de judecător că a beneficiat de indemnizația unică, însă a inclus în suma finală și salariul pe ultimul an de muncă. Astfel, împreună cu veniturile salariale, Ion Druță a declarat că a primit 894,7 mii de lei.