Fostul șef SIS nu a fost condamnat cu suspendare, ci doar la o amendă redusă, iar procurorul nu a contestat sentința. Mesajul unui deputat
Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, nu a fost condamnat cu suspendare, așa cum au anunțat autoritățile, ci a primit o pedeapsă sub formă de amendă, pe care a achitat-o deja. Informația a fost furnizată către ZdG de către mai multe surse, iar joi dimineață, 10 septembrie, același lucru l-a dezvăluit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.
Tot sursele ZdG ne-au comunicat că, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare, ulterior procurorul nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevedea doar achitarea unei amenzi.
Aceeași informație comunicată de către sursele ZdG, a fost publicată și de către deputatul PAS pe pagina sa de Facebook.
În postare, Litvinenco menționează că fostul director SIS a primit pedeapsă sub formă de amendă.
„Am primit o informație care m-a șocat de-a dreptul – se pare că Vasile Botnari nu a fost condamnat nici măcar la închisoare cu suspendare, cum spunea Procuratura. Pentru răpirea și deportarea a 7 oameni nevinovați a fost condamnat cu… amendă. Amendă! De 80 de mii de lei. Iar procurorii, care ceruseră inițial doi ani de închisoare, nici nu au contestat decizia. Și au așteptat probabil să treacă termenul pentru atac. Dacă sincer, nu am auzit niciodată în viață, poate doar în filmele cu mafioți, de sentințe secrete în totalitate. Chiar dacă textul e secret, partea dispozitivă e mereu publică. Mai ales în cazuri precum acesta – când familiile, societatea trebuie să cunoască cine a condamnat profesorii turci la închisoare pe viață”, a scris deputatul Sergiu Litvinenco, joi dimineață pe Facebook.
De dimineață ZdG a contactat procurorului de caz, încă acesta deoccamdată nu ne-a răspuns. La apel nu ne-a răspuns nici procurorul general, Alexandru Stoianoglo.
ZdG l-a contactat și miercuri, 9 septembrie, pe procurorul de caz, Victor Plugaru, care ne-a comunicat că „orice informație din cazul respectiv poate fi difuzată în anumite condiții”.
„Cu părere de rău, nu pot oferi detalii. Cauza penală a fost examinată în procedură clasificată și instanța a pronunțat sentința. Orice informație din cazul respectiv poate fi difuzată în anumite condiții, de aceea urmează să vă adresați la instanță. Orice informație este secretă. Doar entitatea care a emis actul secret doar ea poate să-l desecretizeze și să vă comunice informațiile”, a precizat acuzatorul pentru ZdG.
Anunțul despre condamnarea fostului șef SIS, Vasile Botnari, a fost făcut marți seară, 8 septembrie, de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.
„Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor.
El deja a fost condamnat. Nu știu exact ce pedeapsă a primit. Noi am solicitat instanței de judecată ca să putem prezenta măcar un rezumat al sentinței.
Sentința de condamnare a fost emisă aproximativ o lună în urmă. Nu știu ce pedeapsă a primit, dar știu sigur ca a fost condamnat”, a declarat procurorul general.
Fostul director al SIS, Vasile Botnari, este unicul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova. Declarația a fost făcută anterior de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a menționat că învinuitul și-a recunoscut vina. Dosarul în care fostul șef SIS a fost acuzat de abuz în serviciu a fost trimis în judecată în februarie 2020.
La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.
Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
La 6 septembrie curent s-au împlinit 2 ani de când autoritățile Republicii Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost reținuți și expulzați în Turcia în doar câteva ore. Cu toții au primit sentințe cu închisoarea și sunt încarcerați în închisorile turce. În urma lor, au rămas 7 familii distruse, iar între timp Moldova a fost condamnată la CtEDO și impusă să plătească despăgubiri de 175 de mii de Euro.