Fostul director SIS, Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat. Procurorul general: „A achitat toate prejudiciile”
Fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul cu privire la expulzarea ilegală a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, a fost condamnat. Despre asta a anunțat marți, 8 septembrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul tv8.
„Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achita toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor.
El deja a fost condamnat. Nu știu exact ce pedeapsă a primit. Noi am solicitat instanței de judecată ca să putem prezenta măcar un rezumat al sentinței.
Sentința de condamnare a fost emisă aproximativ o lună în urmă. Nu știu ce pedeapsă a primit, dar știu sigur ca a fost condamnat”, a declarat procurorul general.
Dosarul în care era vizat Botnari era secret, iar informația despre el nu era prezentată pe portal. Anterior, și procurorul pe caz, contactat de ZdG, refuzase să ofere detalii despre proces, inclusiv despre data la care erau programate ședințe.
Fostul director al SIS, Vasile Botnari, este unicul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova. Declarația a fost făcută anterior de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a declarat că învinuitul și-a recunoscut vina. Dosarul în care fostul șef SIS este acuzat de abuz în serviciu a fost trimis în judecată în februarie 2020.
La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.
Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
La 6 septembrie curent s-au împlinit 2 ani de când autoritățile Republicii Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost reținuți și expulzați în Turcia în doar câteva ore. Cu toții au primit sentințe cu închisoarea și sunt încarcerați în închisorile turce. În urma lor, au rămas 7 familii distruse, iar între timp Moldova a fost condamnată la CtEDO și impusă să plătească despăgubiri de 175 de mii de Euro.
Șapte cetățeni turci, profesori la Liceul Orizont din Chișinău și Ceadîr-Lunfa au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.
SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.
În aceeași zi, toți cei 7 cetățeni turci au fost trimiși cu un charter închiriat de la Air Moldova în Turcia unde ulterior, au fost judecți și condamnați la ani de închisoare.
Știrea a șocat profesorii, părinții și elevii instituțiilor care au cerut eliberare acestora. De asemenea, cazul a căpătat rezonanță internațională. 7 eurodeputați s-au declarat îngrijorați de reținerea acestora și a trimis o scrisoare oficială președintelui Igor Dodon și premierului de atunci, Pavel Filip.
La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului.
Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.
Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.