Fostul director al liceelor „Orizont”, printre cei 18 cetățeni turci declarați indezirabili. Unde se află acesta
Fostul director general al rețelei de licee „Orizont” se numără printre cei 18 cetățeni turci, anunțați indezirabili și obligați să părăsească R. Moldova. Turgay Șen este însă liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova. Acesta a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee din această țară.
Pe 31 martie 2018, fostul director general de la „Orizont” a fost recunoscu bănuit într-un dosar penal deschis pentru „finanțarea terorismului” și „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”.
Conform informațiilor deținute de ZdG, Turgay Șen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut bănuiala imputată. El le-a spus procurorilor că are studii în drept și că, niciodată nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.
Turgay Șen le-a zis procurorilor că a fost ultima dată în Turcia în octombrie 2015 și că, de atunci, nu și-a mai vizitat țara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de președintele acestei țări”. Cu referire la faptele care i-au fost imputate, Șen a menționat atunci că, în cercul său de cunoscuți, nimeni nu susține ideologii cu caracter extremist sau terorist și că, și în cadrul activității liceului nu sunt implementate asemenea ideologii, programul de studii fiind coordonat cu Ministerul Educației și monitorizat strict de această instituție.
Tot atunci, Turgay Șen declara că liceul e o instituție transparentă, iar activitatea sa este finanțată din veniturile proprii care provin din taxa de studii achitată de părinți. Acesta le-a mai zis procurorilor că rețeaua de licee „Orizont” are fondatori din R. Moldova, România, Olanda, Danemarca, Turcia și SUA, că îi cunoaște pe toți fondatorii și că, nici unul dintre ei nu este membru sau adept al organizațiilor teroriste unanim recunoscute de comunitatea internațională.
Deși, pe 31 martie 2017, lui Turgay Șen i-a fost aplicată interdicția de a părăsi Moldova timp de 10 zile, la expirarea termenului, acesta a fost scos de sub urmărire penală pentru că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, iar una dintre concluziile procurorilor PCCOCS a fost că „vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu poate fi întemeiată pe presupuneri”.
La câteva luni după ce a fost scos de sub urmărire penală, Turgay Șen a părăsit R. Moldova cu destinația Kosovo. Șen, unul dintre fondatorii rețelei de licee care funcționa în aproximativ 100 de țări din lume, deține și cetățenia Republicii Kosovo, țară care nu-și extrădează cetățenii. Turgay Șen a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee din această țară, după ce, la sfârșit de martie 2018, șase profesori și conducători turci ai acesteia au fost reținuți de serviciile secretele din Turcia și Kosovo, fiind duși forțat în Turcia, acolo unde sunt judecați, într-o operațiune similară cu cea din R. Moldova.
Spre deosebire de R. Moldova, premierul kosovar i-a demis, după acea operațiune, pe ministrul de Interne și pe șeful serviciilor secrete, iar ulterior a promis public că așa ceva nu se va mai întâmpla nicicând pe teritoriul țării sale.
Deși, la 10 aprilie 2018, Turgay Șen a fost scos de sub urmărire penală, la 6 septembrie 2018, acesta se regăsea în lista persoanelor declarate indezirabile, alături de cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, care au fost escortați de angajații SIS la Aeroport, iar de acolo, cu un avion închiriat de „Air Moldova”, au fost duși spre un fost aeroport militar din Turcia.
Citiți și: