Fostul deputat Mark Tkaciuk, audiat în calitate de martor în dosarul „Kuliok” în care este vizat fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon
Fostul deputat din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), actual membru al Partidului politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC), Mark Tkaciuk, a fost citat vineri, 24 iunie, la Procuratura Anticorupție (PA) și audiat în calitate de martor în cadrul dosarului penal în care este vizat fostul președinte al R. Moldova și fost membru al PCRM, socialistul Igor Dodon. Anunțul a fost făcut chiar de Tkaciuc într-o postare pe Facebook.
Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale a confirmat citarea la PA a fostului deputat din partea PCRM, Mark Tkaciuc pentru audieri în calitate de martor în dosarul penal în care este vizat fostul președinte de țară Igor Dodon, însă a menționat că, deocamdată, nu pot fi oferite alte detalii despre circumstanțele în legătură cu care a fost audit Mark Tkaciuk.
„Dl Tkaciuk a fost citat la Procuratura Anticorupție și audiat în calitate de martor în cadrul dosarului penal în care este vizat ex-Președintele Republicii Moldova. Alte detalii referitor la circumstanțele în legătură cu care a fost audit Mark Tkaciuk la moment nu pot fi oferite ținând cont de aspectul confidențial al urmăririi penale și pentru a nu periclita buna desfășurare a investigațiilor penale pe caz”, a menționat procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul PG.
În postarea publicată pe Facebook, fostul deputat din partea PCRM, Mark Tkaciuk, a menționat că nu l-a văzut pe fostul președinte al țări, Igor Dodon, de mai bine de zece ani și nu cunoaște nimic despre lucrurile cu care se ocupă acest în prezent.
„Am fost chemat la audieri. (…) Au tot încercat să afle de la mine despre un oarecare Dodon. Ei bine, a trebuit să spun tot adevărul.
Adică, că nu-l cunosc pe acest Dodon, nu l-am văzut de mai bine de zece ani, modul lui de gândire și ocupație nu-mi sunt cunoscute de mult, nu m-a interesat niciodată atitudinea lui intimă față de Patrie”, a scris Tkaciuk pe Facebook.
Mark Tkaciuk a fost deputat în Parlamentul de la Chișinău în perioada 2001 – 2002 și 2009 – 2014. Tkaciuk a fost și consilierul fostului președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, pe probleme politice.
În 2014, Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi, au fost excluși din PCRM. Câțiva ani mai târziu, aceștia au creat Partidul politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC). Partidul a fost înregistrat oficial pe 13 ianuarie 2020, de către Agenția Servicii Publice (ASP), iar în 2021 a participat în 2021 la alegerile parlamentare anticipate.
Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită
Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.
Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte.
În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.
Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.
- Istoria arvunei de 25 de mii de euro pentru „utilaje de bucătărie”, plătită cash de soția ex-președintelui Dodon. Urmele duc spre cumnatul său și o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului
- VIDEO/ Legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”: „Acolo va fi un restaurant cu 100 de locuri. Lumea care trăiește mai aproape spune că Dodon a cumpărat. Ca să nu bată tare la ochi, l-o pus pe cumnat”
Pe 16 iunie, soția fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, Galina Dodon s-a prezentat în fața Procuraturii Anticorupție pentru audierii în dosarul denumit generic „Kuliok”. Potrivit deciziei procurorilor anticorupție, Galina Dodon a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.
Procurorii anticorupție l-au chemat joi, 23 iunie, pe fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, la Procuratura Anticorupție pentru a-l anunța despre decizia acuzatorilor de a aplica sechestru pe mai multe bunuri de ale lui Dodon. Astfel, socialistului i-a fost înmânată copia hotărârii cu privire la punerea sub sechestru a bunurilor, care constituie obiectul anchetei efectuate.
În context, responsabilii din cadrul Procuraturii Generale anunță că judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție și a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, precum și a celor deținute prin intermediul unor persoane interpuse.
Prin urmare, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:
– terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;
– terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;
– 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;
– 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.