Fostul bodyguard al lui Ilan Șor, trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a partidului Șansă
Fostul bodyguard al lui Ilan Șor a fost primit pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, la 31 decembrie, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a acestuia, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic (prevăzută la art. 1813 din Codul penal).
Conform surselor ZdG, este vorba despre Leonid Vaca. ZdG a scris anterior despre Leonid Vaca, un fost angajat al Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), pe vremea când instituția era condusă de Igor Bodorin, cel care a ocupat și funcția de administrator al agenției de securitate care a asigurat paza primăriei Orhei, a Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank în perioada când Șor era la conducerea acestor instituții.
Conform unui comunicat de presă, cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2023.
Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada februarie – martie 2024, ar fi acționat cu intenția de a contribui la finanțarea ilegală a partidului politic „Șansă”. Acesta a avut mai multe întâlniri cu un alt bărbat în municipiul Chișinău, în cadrul cărora au fost transmise sume de bani, fără respectarea reglementărilor legale privind finanțarea partidelor politice.
Învinuitul a fost reținut în momentul în care a primit suma de 613 500 lei de la celălalt bărbat. Acești bani urmau să fie transportați într-un apartament din Chișinău, unde, în timpul perchezițiilor, au fost descoperite aproximativ 4,6 milioane de lei. Sumele de bani ar fi fost pregătite pentru a fi ambalate în plicuri cu inscripția „Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor” și ar fi urmat să fie distribuite persoanelor care prestau servicii în interesul partidului „Șansă”, fără a fi declarate sau înregistrate conform reglementărilor legale.
În total, suma implicată în această activitate ilegală este de aproximativ 5,2 milioane de lei. Acești bani au fost recunoscuți în calitate de corp delict și transmiși către Serviciul Fiscal de Stat pentru păstrare până la soluționarea cauzei.
Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.