Fosta președintă interimară a CSJ, scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită. PA: „Urmărirea continuă, fiind dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finalizate până pe 22 septembrie”
Fosta președintă interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ) Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea continuă, fiind dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finalizate până pe 22 septembrie, anunță Procuratura Anticorupție (PA).
În cazul în care vor fi dobândite probe noi ce nu au fost cunoscute la momentul scoaterii de sub urmărire penală, reprezentanții Procuraturii anunță că vor întreprinde acțiunile ce se impun de lege. Potrivit PA, statutul de bănuit poate fi atribuit unei persoane pentru un termen maxim de 6 luni.
„(…) Analizând în ansamblu materialul probator administrat, în coraport cu rezultatele investigații financiare paralele realizate de ARBI în cauza vizată, până la etapa expirării termenului de bănuit, 22 septembrie 2022, se constată că nu au fost identificate probe ce ar statua decizia de punere sub învinuire. Ca urmare, s-a decis scoaterea de sub urmărire penală a bănuitei, dar cu continuarea urmăririi penale deoarece au fost dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finisate până la data de 22 septembrie (…).
În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită. În realizarea investigațiilor pe caz a fost supusă verificării toată informația lansată în mass-media, precum și cele obținute în cursul realizării urmăririi penale. În cadrul urmăririi penale a fost dispusă Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) efectuarea investigațiilor financiare paralele în vederea determinării cuantumului veniturilor obținute și cheltuielilor realizate de judecătoare în perioada exercitării funcției de demnitate publică, identificării surselor de venit nedeclarate și a bunurilor deținute personal sau prin terți pe teritoriul R. Moldova sau în alte jurisdicții”, menționează reprezentanții PA într-un comunicat.
În martie 2022, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul fostei președinte interimare a CSJ, vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. CSM a eliberat acordul pentru efectuarea perchezițiilor, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu.
Anterior, PA anunța că magistrata Tamara Chișca-Doneva era suspectată că, în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.
Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.
În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.
ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.