Fost președinte al CSJ, actual magistrat la Curtea de Apel Chișinău a depus cerere de demisie din funcția de judecător
După 31 de ani de activitate în sistemul judecătoresc, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), actual magistrat la Curtea de Apel Chișinău (CA), Ion Muruianu, a depus la 1 iunie cerere de demisie din funcția de judecător.
Potrivit informațiilor publicate pe portalul Consiliului Superior al Magistraților (CSM), marți, 6 iulie, membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii vor examina solicitarea făcută de către magistratul Ion Muruianu.
În 1990, Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 1528-II din 19 iunie 2000, Muruianu a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În 2004, a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar în 2007 a fost numit președinte al CSJ.
În 2010, Muruianu a fost demis din funcția de președinte al CSJ ca mustrare la o afirmație făcută în adresa jurnaliștilor „jurnaliştii – câini turbaţi”.
Pentru demisia lui Muruianu au votat atunci 52 de deputați din cadrul Alianței pentru Integrare Europeana, motivul demisiei fiind numărul mare de dosare pierdute de R. Moldova la CEDO și etichetarea jurnaliștilor. La mijlocul lunii februarie 2010, Muruianu, într-un discurs rostit la reuniunea anuală a judecătorilor, i-a numit de jurnaliști „câini turbați, periculoși pentru societate”.
Ulterior, prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 448-VII din 28 decembrie 2012 a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău (CA).
Muruianu a făcut parte din completul de judecată care la 10 iunie a examinat contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate.
Potrivit CSM, magistratul Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți a depus o cerere de pensionare, iar Svetlana Bîcu de la Judecătoria Hîncești și Anatolie Rusu de la Judecătoria Ungheni au depus cereri cu privire la suspendarea din funcția de judecător în legătură cu acordarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului minor.
Mihail Cojocaru activează în calitate de magistrat la Judecătoria Bălți din anul 2015. În perioada august 2004 – iunie 2015, Cojocaru a deținut funcția de lector universitar la Institutul Nistrean de Economie și Drept, iar în perioada 2013 – 2015 a fost asistent judiciar la Curtea de Apel Bălți.
În 2016, Anatolie Rusu, fost judecător la judecătoria Edineț, a fost transferat la judecătoria Ungheni. Rusu a fost numit, în decembrie 2005, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Edineț, iar în noiembrie 2007 acesta a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Edineț. Prin Decretul Președintelui R. Moldova din 30 noiembrie 2010, Anatolie Rusu a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar în iulie 2012 acesta a obținut un nou mandat de patru ani pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Edineț.