Finanțarea ilegală a partidelor: Percheziții în mai multe locații din țară, inclusiv la Comrat
Oamenii legii desfășoară percheziții în mai multe locații din țară, inclusiv la sediul din Comrat al partidului Șansă, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție, care a menționat că instituția va reveni mai târziu cu detalii.
Conform portalului din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia Nokta, candidatul la funcția de primar al orașului Comrat, Serghei Chiulaflî, a fost percheziționat. Oficial, Chiulaflî candidează independent, dar partidul Șansă și-a anunțat susținerea pentru el.
Potrivit surselor Nokta, Inspectoratul Național de Investigații a percheziționat încă de dimineață apartamentul și mașina personală a candidatului la funcția de primar de Comrat.
„Astăzi dimineață, în Găgăuzia și în mai multe alte regiuni, au loc percheziții la membrii partidului nostru – coordonatori, președinții oficiilor teritoriale și unii candidați independenți.
Puterea continuă să se răfuiască cu concurenții politici, folosind toate mijloacele și orice pretext pentru a nu-i lăsa să participe la alegeri, care vor avea loc peste câteva zile”, a reacționat partidul Șansă pe rețelele de socializare.
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au susținut joi, 5 octombrie, un briefing de presă cu referire la documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice.
Potrivit Poliției R. Moldova, s-a stabilit că a fost implementată o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Astfel, la începutul lunii septembrie, potrivit organelor de drept, trei persoane (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) intenționau să introducă în țară peste 1975 de carduri bancare. Acestea urmau a fi repartizate unor persoane-cheie din rândul unor formațiuni politice nou create afiliate fostului partid Șor.
Oamenii legii au desfășurat miercuri, 4 octombrie, percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice apărute în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Despre măsurile care au fost desfășurate pe întreg teritoriul țării, partidele Renaștere și Șansă au anunțat în comunicate de presă. Partidul Renaștere a mai fost recent supus perchezițiilor, dar este pentru prima dată când membri ai partidului Șansă sunt vizați.
În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”. Declarația a fost făcută, pe 23 septembrie, de fosta deputată, recunoscând că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor. În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai.
Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.
Anterior, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale privind finanțarea partidului la care au aderat după ce au părăsit partidul Socialiștilor. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputaților semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu.