Ex-președintele Curții de Apel Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș, reținut pentru 72 de ore
Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, care este cercetat de procurori pentru îmbogățire ilicită a fost reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul de detenție preventivă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în urma perchezițiilor care au avut loc marți, 16 noiembrie, în biroul și domiciliul magistratului.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Petru Iarmaliuc, procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție.
Procurorii din cadrul PA în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului Alexandru Gheorghieș din cadrul Curții de Apel Bălți.
Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.
Jurnaliștii de la Nord-News au publicat imagini de la perchezițiile care au avut loc marți, 16 noiembrie, în biroul și domiciliul magistratului Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți, cercetat pentru îmbogățire ilicită.
Ex-procurorul, actual angajat al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Eugeniu Rurac participă la descinderile de la Bălți. Potrivit responsabililor de la SIS, Rurac, care este conducătorul Direcției anticorupție și Integritate din cadrul SIS, acordă suport operativ procurorilor anticorupție pe cazul în care este vizat judecătorul Alexandru Gheorghieș.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat marți acordul privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală – percheziții, reținerea și arestarea în privința unui judecător. O solicitare în acest sens a fost depusă în adresa Consiliului de către procurorul general interimar Dumitru Robu.
Alexandru Gheorghieș, fost președinte al Curții de Apel Bălți timp de opt ani, activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni, iar în 2012, la scurt timp după ce a fost promovat la Curtea de Apel Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017 a fost ales membru al CSM, însă la mai puțin de un an de la numire, în octombrie 2018, a renunțat la mandat.
În luna iulie curent, ZdG a scris că Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel (CA) Bălți va fi unul dintre beneficiarii de apartamente la prețuri preferențiale în Chișinău. Magistratul muncește și locuiește în orașul Bălți. Până în 2019, familia președintelui CA Bălți a locuit într-un apartament de 74,3 m.p., pe care însă nu îl avea în proprietate.
Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 m.p. care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Potrivit primarului orașului Bălți, Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuinței, Gheorghieș și-ar fi înscris soacra și socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19 mii de lei. Atunci magistratul afirma că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de CNA.
În anul 2019, familia a moștenit apartamentul, alături de un garaj de 23,9 de m.p.. Magistratul indică în declarația sa de avere și interese personale o valoare totală de aproximativ 248 mii de lei pentru aceste bunuri imobile. În 2020, printr-un contract de schimb, familia judecătorului a oferit aceste bunuri în schimbul unei case de locuit de 153,7 m.p., pentru care indică o valoare de circa 1,3 milioane de lei, dar și a altor două averi imobile de 17,2 m.p. și respectiv, 63,9 m.p. Magistratul mai declară cinci terenuri agricole cu o suprafață totală de 3,4578 ha și cote-părți din alte trei, ale căror suprafață totală este de 2,4952 ha.
Solicitat atunci de ZdG, judecătorul a confirmat informația că urmează să beneficieze de un apartament în sectorul Ciocana al capitalei. Întrebat de ce are nevoie de spațiu locativ în Chișinău, în contextul în care muncește și deține imobile în orașul Bălți, acesta a declarat că are nevoie de locuință în capitală în eventualitatea în care va fi promovat în funcție.