Ex-judecătorul Alexandru Gheorghieș, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, va primi indemnizație de concediere de peste 200 de mii de lei, în urma unei decizii a CSM
Ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, care a fost eliberat din funcția de judecător la mijlocul lunii martie curent, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, va primi indemnizație unică de concediere în valoare de 234 565,25 de lei. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în cadrul ședinței de marți, 10 mai, demersul Curții de Apel Bălți referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare.
Astfel, Alexandru Gheorghieș urmează să ridice o indemnizație unică de 234 565,25 de lei pentru 18 ani de activitate în sistemul judecătoresc.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat faptul că, în prezent, Alexandru Gheorghieș este liberat provizoriu sub control judiciar, în dosarul penal în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită.
În timpul examinării demersului Curții de Apel Bălți, Petru Moraru, membru al CSM, a declarat că instanța a cerut alocarea mijloacelor financiare suplimentare pentru a achita indemnizația unică lui Gheoghieș, din motiv că la bugetul Curții de Apel Bălți pentru anul 2022 nu au fost prevăzute asemenea cheltuieli.
Potrivit lui Moraru, legea prevede că judecătorului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.
„Prin decretul președintei R. Moldova din 25 martie 2022 a fost eliberat din funcția de judecător al Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș și acesta a solicitat achitarea indemnizației unice de concediere (…). Potrivit datelor serviciilor resurselor umane, ex-judecătorul Alexandru Gheorghieș are complet lucrați în calitate de judecător 18 ani, ceea ce constituie, conform calculelor, cifra nominalizată de 234 565,25 de lei. Respectiv, luând în considerare faptul că la bugetul Curții de Apel Bălți pentru anul 2022 nu au fost prevăzute anumite cheltuieli la segmentul respectiv, Curtea solicită alocarea suplimentară a surselor financiare pentru a se achita cu ex-judecătorul Alexandru Gheorghieș. Nu văd altă soluție decât acceptarea și admiterea acestui demers, așa cere legea”, a declarat Petru Moraru, membru al CSM.
Demersul Curții de Apel Bălți a fost aprobat cu voturile a șapte membri CSM prezenți în ședință.
„Cu șapte voturi pro a membrilor prezenți, plenul CSM hotărăște – se acceptă demersul președintelui Curții de Apel Bălți, Ion Talpă, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare. Se solicită Ministerului Finanțelor acordarea mijloacelor financiare suplimentare Curții de Apel Bălți – 302,6 mii de lei pentru a achita indemnizația”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.
Solicitat de ZdG, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a precizat că instanța din Bălți a cerut alocarea mijloacelor financiare suplimentare în valoare de 302,6 mii de lei pentru a-i acorda lui Gheorghieș indemnizația unică de 234 565,25 de lei, iar 68 023,92 de lei urmează să fie alocați pentru fondul social.
Pe 25 martie 2022, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Bălți a lui Alexandru Gheroghieș, conform cererii de demisie.
În prezent, în privința fostului judecător al Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș este aplicată măsura sub formă de liberare provizorie sub control judiciar.
În noiembrie 2021, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ci aparțineau fostului magistrat.
Gheorghieș este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, fostul magistrat a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.
Anterior, ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a Curții de Apel Bălți. Ex-judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților Curții de Apel Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.