Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-executor judecătoresc, deferit justiției: Ar…

Ex-executor judecătoresc, deferit justiției: Ar fi folosit în scop personal peste un milion și jumătate de lei, bani ai unei întreprinderi de stat

Imagine simbol. Foto: știri.md

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 4 august, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui ex-executor judecătoresc de săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari, soldată cu cauzarea prejudiciului material estimat la 1,7 milioane de lei (art. 190 alin.(5) din Cod penal).

Urmărirea penală a fost pornită în februarie 2022, de către PA în baza plângerii unui administrator autorizat.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul, activând în funcția de executor judecătoresc, având în gestiune procedura de executare, privind încasarea de la o entitate economică privată în beneficiul unei întreprinderi de stat a datoriei în sumă de 2 363 850 de lei, a recepționat mijloacele bănești, în sumă totală de 2 465 719,31 de lei de la entitatea economică privată, însă a dispus transferul pe contul special al întreprinderii de stat doar suma 676 003 lei.

Diferența neîncasată la contul întreprinderii de stat fiind de 1 687 846 de lei, bani pe care executorul judecătoresc i-ar fi extras în numerar și folosit în interes personal.

Astfel, potrivit acuzatorilor, fiind cauzat părții vătămate un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în sumă totală de 1 687 846 de lei.

Întreprinderea de stat care ar fi fost prejudiciată este Întreprinderea Republicană de Producţie şi Comerţ „Molda”, a cărei fondator este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, potrivit serviciului de presă al PA.

PA menționează că în privința învinuitului a fost aplicat arestul preventiv, în lipsa învinuitului, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani.

Totodată, în scopul garantării recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei, mai menționează PA.