Eu vara… nu am dreptul să părăsesc țara. Cum au încercat, fără succes, timp de două zile avocații lui Igor Dodon să-l scape de interdicția de a părăsi țara în următoarele 60 de zile
Cum au încercat, fără succes, timp de două zile avocații lui Igor Dodon să-l scape de interdicția de a părăsi țara în următoarele 60 de zile
După o pauză de aproape două luni, la Curtea Supremă de Justiție a fost reluată examinarea dosarului fostului șef de stat, Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când acesta a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră.
În sarcina CSJ a fost pusă examinarea demersului procurorilor de prelungire a măsurii preventive în privința lui Dodon, pentru asta fiind constituit și un complet special.
După două zile în care avocații au înaintat mai multe cereri de recuzare a judecătorilor și de ridicare a excepției de neconstituționalitate privind procedura de transfer temporar al judecătorilor din instanțele inferioare la CSJ, demersul procurorilor a fost admis integral, Igor Dodon fiind obligat să nu părăsească țara în următoarele 60 de zile.
CSJ a reluat examinarea dosarului „kuliok”
Miercuri, 17 mai, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost reluată examinarea dosarului numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu factorii de decizie din Federația Rusă, în calitatea sa de președinte al R. Moldova, condiții favorabile PDM și personal lui Vladimir Plahotniuc. Dacă anterior în fața Curții susținătorii lui Dodon aduceau boxe și țineau discursuri înflăcărate de pe pragul instituției, de această dată, cei în jur de 100 de oameni veniți au strigat câteva lozinci precum „Vrem justiție corectă” și „Libertate”, iar după începerea ședinței au plecat.
În sarcina CSJ procurorii au pus examinarea demersului privind prelungirea interdicției de a părăsi țara pentru încă 60 de zile pe numele lui Igor Dodon, măsură care expira la 19 mai. Pentru examinarea demersului a fost constituit și un complet special format din magistrații de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Boris Talpă și Sergiu Daguța, transferați temporar la CSJ și magistratul CSJ, Ion Guzun, în contextul în care magistrații Ghenadie Plămădeală și Vladimir Timofti din completul care examina anterior acest dosar au demisionat de la CSJ, iar Anatolie Ţurcan a plecat în concediu medical.
Înainte de începerea ședinței de judecată, Dodon a anunțat pe canalele lui de socializare că avocații vor cere recuzarea completului de judecată. Magistrații însă au depus cereri de abținere de la examinarea cauzei, pe motiv că anterior au examinat demersuri privind aplicarea măsurii preventive în privința lui Igor Dodon.
„Vreau să fac o referință la termenul de urgență în care urmează să fie examinate aceste abțineri. Măsura preventivă aplicată anterior în privința lui Igor Dodon urmează să expire”, a spus procurorul Vitalie Codreanu.
Procuror: „Până astăzi am analizat vreo 10-12 cereri de recuzare”
A urmat o pauză de aproximativ 2 ore, timp în care, pentru examinarea cererilor de abținere, a fost format completul de judecători alcătuit din Ghenadie Eremciuc, Ion Malanciuc și Viorica Puica în calitate de președintă.
„Nu avem temei de a pune la îndoială imparțialitatea acestor judecători. Doi judecători au participat la examinarea recursurilor noastre și a acuzatorului de stat și în asemenea situații vorbim de incompatibilitate legală”, a spus avocatul Ion Vîzdoagă în pledoaria sa.
Iar procurorul Vitalie Codreanu s-a arătat nemulțumit de faptul că problema incompatibilității judecătorilor nu a fost soluționată mai devreme.
„Noi suntem într-o criză de timp. Acele 2-3 zile până azi puteau fi consumate prin formarea deja a noului complet. Măsura preventivă expiră la 19 mai, iar din partea apărării am putea avea cereri noi de recuzare. Noi până astăzi am analizat vreo 10-12 cereri de recuzare”, a spus acuzatorul.
Ulterior, judecătorii au mers în camera de deliberări, iar decizia nu s-a lăsat mult așteptată. Verdictul – cererile de abținere de la examinarea cauzei au fost acceptate, iar pentru joi, 18 mai, completul a programat ședința în care urmau să decidă asupra demersului de prelungire a măsurii preventive în privința lui Igor Dodon.
Avocații nu s-au prezentat la ședință și au cerut amânarea ei
Ședința programată pentru ziua de joi urma să înceapă la ora 11:00. Deși Igor Dodon era prezent, avocații acestuia nu au venit la ședință, Ion Vîzdoagă și Petru Balan anunțând că participă la alte procese de judecată, iar Nicolae Posturusu a invocat motive personale, toți trei solicitând ca ședința să fie amânată pentru ora 13:00. Lipsa avocaților l-a făcut pe procurorul Petru Iarmaliuc să solicite dovezi pertinente de la aceștia și chiar a cerut instanței să-i pună la dispoziție lui Dodon avocat din oficiu dacă apărătorii lui ar fi urmat să nu se prezinte nici la ora 13:00.
Ședința a fost amânată nu înainte ca judecătorii să-l atenționeze pe Igor Dodon să-și notifice avocații să motiveze cu dovezi neprezentarea de la ora 11:00. „La 13:00 începem. Fără întârziere, vă rog”, a spus judecătoarea Puica.
Cerere de recuzare combinată cu solicitări de sesizare a CC
La ora 13:00 a continuat ședința, iar avocații fostului șef de stat și-au continuat obiceiul și au înaintat cerere de recuzare a completului de judecată care urma să examineze demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive în privința lui Igor Dodon. De această dată, alegațiile apărătorilor lui Igor Dodon au constat în „lipsa imparțialității obiective a judecătorilor”, spunând că „numirea în funcția de judecător se face prin decret prezidențial și nu prin numire directă”. Tot ei au opinat că transferul judecătorilor „pe verticală”, adică de la instanțe ierarhic inferioare la CSJ, ar încălca dreptul la un proces echitabil.
A urmat tradiționala procedură de a forma un nou complet de judecată care să examineze cererea de recuzare, iar puțin după ora 15:00 ședința de judecată a fost reluată.
Continuarea ședinței a început în forță pentru apărătorii lui Dodon, care după prezentarea completului format din judecătorii Aliona Donos, Ion Guzun și Sergiu Daguța au cerut ridicarea excepției de neconstituționalitate privind procedura de transfer temporar al judecătorilor din instanțele inferioare la CSJ, sesizarea Curții Constituționale (CC) și suspendarea examinării demersului privind prelungirea măsurii preventive în privința fostului președinte de țară. În pledoariile lor avocații au contestat independența judecătorilor transferați la CSJ și imparțialitatea lor.
La rândul lor, procurorii au catalogat argumentele avocaților drept eronate și au acuzat că aceștia încearcă să tergiverseze procesul.
„Judecătorii au fost transferați temporar în baza legii, dar nu în baza unor decizii ale Guvernului sau ale Parlamentului. Ei au fost transferați în baza deciziei organului care asigură independența și imparțialitatea judecătorilor, adică CSM, iar practica CEDO a arătat că nu există diferență între independența și imparțialitatea judecătorilor de la judecătoria de fond, apel sau CSJ”, a spus procurorul Petru Iarmaliuc.
După aproape o oră în care au deliberat, judecătorii au respins atât cererea de recuzare, cât și cea de ridicare a excepției de neconstituționalitate. Continuarea ședinței de judecată a fost asigurată de judecătorii Ghenadie Eremciuc, Ion Malanciuc și Viorica Puica.
Alt complet de judecată, aceeași solicitare de sesizare a CC
Înainte de a decide asupra demersului de prelungire a măsurii preventive asupra lui Igor Dodon, avocații lui au continuat șirul rocadelor și au cerut și de la acest complet de judecată ridicarea excepției de neconstituționalitate privind procedura de transfer temporar al judecătorilor din instanțele inferioare la CSJ, sesizarea CC și suspendarea examinării demersului. S-a întâmplat chiar dacă nu știau motivele refuzului completului precedent.
„Trebuie să se cunoască motivele de refuz al cererii”, a spus judecătoarea Puica, care a și anunțat că cererea apărării se analizează și se amână examinarea ei până la redactarea integrală a încheierii de refuz a celuilalt complet de judecată.
A urmat examinarea demersului procurorilor de prelungire a măsurii preventive, parte în care Igor Dodon a declarat că „politicul face presiuni ca să am restricții timp de un an”.
„De ziua Maiei Sandu au făcut percheziții la mine acasă. Este o persecuție politică din partea Procuraturii. Noi ne prezentăm permanent la ședințe. Nu ne eschivam”, a spus Dodon.
După mai bine de 2 ore în care s-au aflat în deliberări, judecătorii CSJ au admis integral demersul procurorilor și au prelungit cu 60 de zile măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara în privința lui Igor Dodon. Următoarea ședință de judecată în dosarul „kuliok” a fost programată pentru 5 iunie.