Eliberat din arest, repus în funcție, din nou, arestat: Directorul Penitenciarului nr. 15 a fost plasat marți în arest la domiciliu. ANP i-a retras dreptul de acces la unele informații secretizate
Viorel Perciun, cercetat penal pentru escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari în perioada în care a fost detașat în funcția de director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești, a fost plasat marți, 18 mai, în arest la domiciliu, la scurt timp după ce a fost repus în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova.
La începutul lunii mai curent, Viorel Perciun, care a stat în arest preventiv la domiciliu timp de 30 de zile, a fost liberat provizoriu sub control judiciar. Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, aceștia solicitând ca Viorel Perciun să rămână, în continuare, în arest la domiciliu. Potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, la scurt timp însă, după ce Perciun a fost liberat provizoriu, acesta a fost reîncadrat în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova.
Totodată, surse ale ZdG spun că după ce Viorel Perciun a fost pus sub învinuire pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare bancare ale cetățenilor, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a decis să-l lipsească pe Perciun de dreptul de a avea acces la unele informații secretizate. Prin răspunsul oferit de ANP, instituția confirmă că directorului Penitenciarului nr. 15 i-a fost retras acest drept.
Viorel Perciun, eliberat din arest, iar la scurt timp, repus în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ANP, Lilia Guțan, ne-a confirmat faptul că Viorel Perciun a fost repus în funcția de director al Penitenciarului nr. 15, din motiv că perioada de arest preventiv expirase, dar și perioada de detașare a lui Perciun în funcția de director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești. Guțan ne-a mai spus că, pe șapte mai, Viorel Perciun a depus la ANP o cerere prin care a solicitat concediu pentru anul 2021.
„Pe perioada desfășurării măsurilor preventive, dumnealui a fost suspendat din funcție. Arestul preventiv a expirat pe șapte mai curent și s-a dispus o altă măsură preventivă neprivativă de libertate, fapt pentru care, Viorel Perciun, în aceeași zi a depus o cerere de solicitare a concediului pentru anul 2021. În legătură cu expirarea detașării lui în funcția de director al Penitenciarul nr. 18 și cu încetarea arestului preventiv, Perciun a fost reîncadrat în funcția de director al Penitenciarului nr. 15. Viorel Perciun nu trebuia să depună niciun fel de cerere sau de solicitare pentru a fi repus în funcție”, a declarat Guțan.
ANP i-a retras lui Perciun dreptul de acces la unele informații secretizate
Întrebată fiind dacă conducerea ANP a decis să-l lipsească pe Viorel Perciun de dreptul de a avea acces la unele informații secretizate, dat fiind faptul că fostul director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești este cercetat penal pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor, prin răspunsul oferit de Lilia Guțan, instituția confirmă că Perciun a fost lipsit de dreptul de a avea acces la informațiile respective.
„În condițiile Legii nr. 245 din 2008 cu privire la Secretul de stat, alineatul (1) (a), dreptul de acces la secretul de stat este suspendat în cazul punerii sub învinuire a cetățeanului pentru săvârșirea infracțiunii incompatibile cu activitatea ce presupune utilizarea informațiilor atribuite la secretul de stat până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Respectiv, Administrația Națională a Penitenciarelor a procedat conform prevederilor legale”, a declarat Lilia Guțan pentru ZdG.
Șeful Procuraturii municipiului Chișinău: „Perciun a fost plasat, din nou, în arest la domiciliu”
Pentru a afla mai multe informații despre dosarul în care i se aduc învinuiri fostului director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești Vitalie Perciun, ZdG l-a contactat pe Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău. Oleg Afanasii ne-a comunicat faptul că Viorel Perciun este învinuit de infracțiune și escrocherie în proporții deosebit de mari, iar, la moment, cauza penală se află în faza de urmărire penală.
„Calitatea pe care o avea dumnealui era legată de Penitenciarul nr. 18 – Brănești. Dumnealui are calitatea de învinuit. Cauza penală este acum în faza de urmărire penală. El este învinuit de infracțiune și escrocherie în proporții deosebit de mari. La moment, cauza penală se desfășoară. Nu avem încă o finalitate pentru că sunt expuse un șir de expertize. În luna februarie, el a fost arestat pentru 30 de zile. Ulterior, arestul preventiv s-a prelungit, iar apoi a fost plasat în arest la domiciliu.
Șeful Procuraturii municipiului Chișinău spune că Viorel Perciun a fost plasat marți, 18 mai, din nou, în arest la domiciliu, după ce anterior procurorii au contestat decizia instanței prin care fostul director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești a fost eliberat pe șapte mai și pus sub control judiciar.
„Perciun a stat câteva luni în arest, apoi a trecut la domiciliu. Ulterior, instanța l-a eliberat și i-a dat control judiciar. Noi am contestat această hotărâre, iar astăzi am aflat că cetățeanul a trecut înapoi în arest la domiciliu. Ieri a fost plasat în arest la domiciliu. Eu cred că, fiind în arest, el nu poate deține funcția de director al vreunui penitenciar”, a precizat Afanasii.
ZdG a contactat-o repetat pe Lilia Guțan, purtătoarea de cuvânt a ANP, pentru a afla cine va asigura funcția de director al Penitenciarului nr. 15, în contextul în care Viorel Perciun a fost plasat din nou în arest la domiciliu. Guțan ne-a spus că „nu avem o informație oficială în acest sens”.
Anterior, ZdG a scris despre „securitatea bancară” care te lasă fără bani pe card și a dezvăluit informații despre schema privind însușirea mijloacelor financiare bancare ale cetățenilor R. Moldova în care a fost implicat fostul director al Penitenciarului nr. 18 Viorel Perciun. Pe 12 februarie 2021, Poliția mun. Chișinău a anunțat că ar fi destructurat, în comun cu Procuratura mun. Chișinău, o grupare criminală formată din 12 membri. Potrivit organelor forțelor de ordine, membrii grupării aveau vârstele cuprinse între 20 și 45 de ani și sunt originari din diferite raioane ale țării. Totodată, doi dintre suspecți, presupuși organizatori, își ispășesc pedepsele în locurile de detenție. Pe lângă cei doi deținuți, din grupare ar face parte și directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, care anterior a asigurat și interimatul funcției de director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Potrivit organelor de drept, pe parcursul anului 2020 și până în prezent, suspecții ar fi extras de pe cardurile bancare ale cetățenilor mijloace bănești în sumă totală de circa 700 de mii de lei, fiind stabilite, până în prezent, circa 150 de astfel de cazuri. Totodată, oamenii legii au stabilit că activitatea grupului era bine organizată și că fiecare membru avea rolul său în comiterea infracțiunilor, iar o parte din mijloacele financiare sustrase erau îndreptate pentru dezvoltarea și menținerea grupului criminal. Nici poliția, dar nici procurorii, nu au menționat însă care era rolul lui Viorel Perciun în schema de sustragere a banilor.
Recomandările poliției pentru deținătorii de carduri:
- Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line), chiar dacă apelul este aparent efectuat de pe numere asemănătoare sau identice cu cele ale băncilor comerciale;
- Pentru a verifica dacă într-adevăr sunteți apelați de către angajații băncii, sunați independent la numerele de telefon indicate pe website-urile băncilor comerciale, sau a celor indicate pe cardurile bancare, pentru verificare;
- Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;
- Dacă suspectați o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactați imediat Serviciul Clienți, la numărul de pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24.
Viorel Perciun, comisar principal de justiție, anterior a fost detașat în funcția de director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești. În perioada 2018 – 2020 a fost detașat ca să asigure funcția de director adjunct interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Pe 11 februarie 2021, fostul director al Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce pe 5 februarie curent în cadrul instituției a avut loc o altercație între deținuți, iar unul dintre ei a ajuns în stare gravă în staționarul penitenciarului.
Pe 12 februarie, fostul director al Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun a fost suspectat, împreună cu mai mulți deținuți, de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Poliția capitalei atunci anunța printr-o notă informativă că o grupare criminală formată din 12 membri a fost documentată și destructurată de către autorități pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Poliția menționa că membrii grupării aveau vârstele cuprinse între 20 și 45 ani, fiind originari din diferite raioane ale țării, iar doi dintre suspecți – presupuși organizatori își ispășesc pedepsele în locurile de detenție, dar și că unul din suspecți deținea o funcție de conducere în unul dintre penitenciarele din R. Moldova, fără a anunța, însă, denumirea instituției penitenciare, dar și numele funcționarului.
Sursele ZdG ne-au comunicat atunci că funcționarul suspectat de escrocherie era fostul director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești, Viorel Perciun, despre care ZdG a scris anterior că a fost reținut pentru 72 de ore, după ce la începutul lunii februarie în cadrul instituției a avut loc o altercație între deținuți, iar unul dintre ei a ajuns în stare gravă în staționarul penitenciarului.
Tot în luna februarie curent, Viorel Perciun a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ulterior, arestul preventiv s-a prelungit, iar apoi a fost plasat, din nou, în arest la domiciliu.