Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalițății susține că după înlăturarea lui Moscalciuc din penitenciar și a lui Demcenco de la conducerea ANP „foarte multe persoane vin, deja neavând frică, cu cereri de a fi audiate”: „Avem peste o sută de oameni deja audiați”
Dosarul în care este cercetat Serghei Demcenco, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), este „foarte voluminos”, iar cercetările de la etapa de urmărire penală continuă și par să fie încă departe de finalizare, întrucât „este încă mult de muncă”. Precizările vine de la șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian, care a menționat că „după înlăturarea lui Demcenco”, au început să curgă cererile din partea mai multor persoane, inclusiv angajați din cadrul ANP, cu solicitarea de a da depoziții pe dosarul în care este cercetat adjunctul ANP.
Tot aici, procurorul-șef al PCCOCS susține că unii dintre ei solicită să vorbească cu autoritățile despre neregulile din cadrul sistemului de penitenciare inclusiv și după transferarea lui Vladimir Moscalciuc, alias Machena, care are statutul de „hoț în lege”, din Penitenciarul nr. 15 de la Cricova în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).
„Tot ce se întâmplă în sistemul penitenciar este un dosar destul de voluminos. Este gruparea criminală, nu știu dacă cunoașteți anterior a fost expediat un asemenea dosar în instanța de judecată, peste o sută de volume, asta cu câțiva ani în urmă. Ca să documentezi o grupare criminală, noi avem interesul de a documenta: de ce în sistemul penitenciar astăzi este păstrată infrastructura criminală, de ce sunt umiliți, de ce sunt cei care stau bine merci în sistemul penitenciar cu condiții foarte ok. De ce asta este acoperit din partea administrației? De ce acei care trebuie să stea cu ochii ca toți să-și execute pedeapsa în aceleași limite de drepturi închid ochii sau favorizează pe cineva? Este un dosar foarte voluminos. Ne străduim să dăm toate răspunsurile la toate întrebările care stau față de urmărirea penală și suntem acum în fază destul de activă și avem mult de muncă.
Foarte multe persoane, după ce a fost înlăturat din sistemul penitenciar Moscalciuc, după ce a fost înlăturat de la îndeplinirea obligațiunilor de serviciu Demcenco, se deschid. Foarte multe persoane vin, deja neavând frică, cu declarații. Vin cu cereri de a fi audiați și noi cred că avem deja sute de persoane, sunt peste 100 de persoană audiate la cererile lor. Ulterior, trebuie de făcut consultări și o să venim cu detalii atunci când o să avansăm. Au făcut declarații nu doar împotriva lui Demcenco, sunt și din partea celor care asigurau subcultura criminală și a celor care în mod tăcit permiteau să fie păstrată această subcultură criminală în sistemul penitenciar.
Autoritatea care este responsabilă de tot ceea ce se întâmplă în penitenciare este ANP. Demcenco ocupa funcția de director adjunct, avem un șef de penitenciar în arest, avem alți angajați ai sistemului penitenciar cu statut de bănuit”, a declarat Ion Caracuian, șeful PCCOCS.
La 24 februarie curent, Vladimir Moscalciuc, alias Machena, care are statutul de „hoț în lege”, a fost transferat din Penitenciarul nr. 15 de la Cricova în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Tot atunci, în izolatorul CNA a ajuns și directorul interimar al Penitenciarului numărul 15 Cricova, Victor Munteanu. Acțiunile au avut loc după ce procurorii au descins la Penitenciarul nr. 15. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, a fost reținut și directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco.
Vladimir Moscalciuc, așa numitul „hoț în lege”, își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 de la Cricova în interesul căruia directorul adjunct al ANP Serghei Demcenco ar fi comis abuz de serviciu. Machena este liderul organizației criminale cu același nume, grupare din care fac parte numeroși actuali și foști deținuți, toți supunându-se lui Moscalciuc.
La 11 iunie curent, magistrații au prelungit cu încă 30 de zile măsura preventivă de arest la domiciliu pentru șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco. Pe 15 februarie curent, Serghei Demcenco a fost reținut preventiv pentru 72 de ore, fiind învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare.
ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.
În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.
Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro.
Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.
În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.
Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.
Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.
ZdG a scris anterior că, în cadrul cercetării judecătoreşti procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.
Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani. Aceste sume erau extorcate de la apropiaţii persoanelor condamnate care se aflau în libertate, prin diferite scheme criminale create de către membrii organizaţiei criminale „Makena”.