După mai bine de zece ore ședința de la Curtea de Apel cu privire la secțiile de votare în străinătate a fost amânată pentru mâine
După zece ore de desfășurare și examinare de recuzări, ședința de la Curtea de Apel Chișinău (CA) cu privire la examinarea contestațiilor depuse de reprezentanții mai multor partide, în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare deschise în străinătate, a fost amânată pentru sâmbătă 12 iunie.
Potrivit informațiilor de pe portalul instanței de apel, până la 15:30 au fost examinate două cereri de recuzare, una fiind în privința magistraților Curții de Apel Chișinău, Palanciuc Ecaterina, și Minciuna Anatolie care fac parte din completul de judecători care examinează cauza. Cererile de recuzare au fost respinse.
Sâmbătă, 12 iunie, judecătorii urmează să se expună pe marginea sesizărilor depuse de către mai multe partide cu privire la Hotărârea CEC care indică numărul de secții de votare deschise peste hotare.
În ședința de joi magistrații au decis conexarea contestațiilor depuse de mai multe partide cu privire la anularea deciziei CEC din 8 iunie de deschidere a 146 de secții de votare în străinătate. Contestații în acest sens au fost depuse de PUN, AUR și Partidul Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi”.
Cronologia ședinței de joi, 10 iunie: LIVE/ Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
La alegerile prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.