Dosarul „VENTO” la etapa de finalizare: procurorii spun că șeful suspendat al PA Viorel Morari și subalternul său, învinuiți în dosar, fac cunoștință cu probatoriul înainte ca să fie trimiși în judecată
Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță marți că au finalizat urmărirea penală în dosarul VENTO, actualmente, atât părțile vătămate, cât și persoanele învinuite de fabricarea acestui dosar la comandă fiind în proces de luare a cunoștinței cu probatoriul acumulat de procurori, înainte ca acesta să fie trimis în judecată.
Potrivit procurorilor PCCOCS, actul de inculpare îl vizează pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și un fost subaltern de-al său, ambii acuzați pentru patru capete de acuzare: „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”.
La sfârșitul anului 2020, frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării „VENTO au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării „VENTO”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.
Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă.
ZdG a scris anterior despre dosarul „VENTO”. Co-proprietarul rețelei, Igor Borș spunea anterior că s-a încercat un atac raider asupra companiei și că în spatele acestuia ar fi fost Viorel Morari care a legat dosarul de o presupusă legătură dintre Borș și Veaceslav Platon. Omul de afaceri spunea că după ce a ieșit din închisoare a discutat la subiect cu Vladimir Plahotniuc.
„Cine credeți că a dorit să vă ia acest business?, m-a întrebat Plahotniuc după ce se discuta în societate că în spatele atacului s-ar fi aflat oameni apropiați de PDM. Eu i-am răspuns că nu știu cine are nevoie de asta, dar știu sigur că asta știe acel om care v-a spus despre legătura dintre mine și Platon. El mi-a zis direct că acesta este Viorel Morari, lucru care m-a surprins pentru că astfel de oameni nu spun direct așa ceva”, a declarat Igor Borș.
În decembrie 2020, co-proprietarul rețelei de benzinării „VENTO”, Igor Borș, care în 2018 fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an deținut în arest, a fost achitat. În plus, tot atunci au fost ridicate sechestrele de pe toate bunurile mobile și imobile ale acestuia, dar și de pe conturile bancare ale persoanei juridice SRL „Datario”, care la fel a fost achitată.
În ianuarie 2021, Procuratura Generală l-a inculpat pe Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție într-un nou dosar în care este acuzat de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”. Viorel Morari a respins toate acuzațiile care i se aduc, susținând anterior mai multe conferințe în care a prezentat mai multe detalii despre dosarul „Vento”.
*Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.
Potrivit autorităților, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție (condusă la acea etapă de Viorel Morari) anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.
Procurorul de caz (Roman Statnîi) a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.
Totodată, PG menționa atunci că la baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economicpentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere.
Tot reprezentanții PG susțineau atunci că Igor Borș era co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nici o funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi.
În acest context, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura va informa suplimentar.
Numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării „Vento”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.
În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.
Printr-o dispoziție emisă de procurorul general, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.
Despre dosarul „Vento”
În total șapte persoane au fost reținute în acest dosar după ce pe 3 martie 2018 procurorii anticorupție au efectuat percheziții la oficiile unor companii specializate în distribuția combustibilului. Procuratura Anticorupție declara atunci că unul dintre învinuiți, care deține cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuția combustibilului, de comun cu alţi complici, s-ar folosit de situaţia de serviciu, concomitent fiind și director al altui agent economic cu același gen de activitate şi ar fi utilizat resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona. Acesta, împreună cu persoanele interpuse, ar fi convertit şi transferat bunurile de la un agent economic la altul, „de facto, participând la asociere prin acordarea de asistenţă şi ajutor în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”.
În cadrul percheziţiilor au fost ridicate 309 500 lei, 57 700 euro, 41 000 dolari, 50 000 lire sterline, un pistol şi o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile şi alte bunuri ce au importanţă pentru justa soluţionare a cauzei.
„Datario SRL”, denumirea juridică a rețelei de benzinării VENTO, activează din aprilie 2012, avându-i drept fondatori pe Andrian Borș (60%) și Igor Borș (40%). Firma este administrată de Ion Șahrai.