Dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul. Avocații au cerut recuzarea magistraților și susțin că vor solicita implicarea CSM și PG: „Prima dată, în cadrul acestui dosar, am fost de acord cu solicitarea procurorilor”
Ședința de judecată de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, programată pentru luni, 21 septembrie, a fost amânată.
Avocații fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, Ilan Șor, au cerut recuzarea completului de judecători motivând „abuzuri și abateri grave de procedură penală”.
Tot apărătorii lui Șor susțin că și procurorii de caz au solicitat amânarea sedinței de judecată de astăzi întrucât toate materialele din dosar se află la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Instanța supremă urmează să se pronunțe cu privire la solicitarea de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de apel.
Solicitat de ZdG, Aureliu Colenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor, ne-a comunicat că avocații au cerut recuzarea completului de judecată după ce „magistrații au dispus examinarea cauzei fără materialele din dosar, calificând acțiunile judecătorilor drept abuzuri și abateri de la procedura penală.
Avocatul mai spune că și procurorii de caz au solicitat amânarea ședinței din 21 septembrie.
„Noi ne-am indignat la cererea procurorilor. Procurorii astăzi au solicitat examinarea amânării deoarece nu sunt materialele din dosar. Este prima dată, la noi, în cadrul ședințelor de judecată, când noi am fost de acord cu solicitarea procurorilor. Ea într-adevăr este legală.
Tot dosarul penal, în întregime, a fost solicitat, iar pe data de 17 septembrie a fost expediat la Curtea Supremă de Justiție. La momentul de față, în fața judecătorilor Curții de Apel Cahul nu este dosarul penal, însă magistrații au decis continuarea examinării cauzei. Este o încălcare foarte gravă a dreptului la un proces echitabil, art.6 din CtEDO, al art. 14 din Codul de procedură penală. Astfel, am formulat o cerere de recuzare. Completul de judecători ce examinează cererea de recuzare nu au putut examina cererea de recuzare. Noi am fost pregătiți, am formulat o cerere scrisă, noi ne-am pregătit”, ne-a comunicat Aureliu Colenco.
Completul de judecată desemnat pentru examinarea cerererii de recuzare a amânat ședința. Astfel, cererea de recuzare urmează să fie examinată pe 25 septembrie, la Curtea de Apel Cahul.
Totodată, apărătorul lui Ilan Șor susține că va solicita implicarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Procuraturii Generale (PG) pe marginea acestui caz.
„Magistrații au decis să amâne examinarea cererii de recuzare, dar eu îi înțeleg. În fața completului de judecată ce examinează cererea de recuzare nu este dosarul. Mai mult decât atât, instanța de judecată a declarat că sunt copii scanate a dosarului, iar noi avem acces la acest dosar. Noi ne-am interesat și am intrat în acest program a instanțelor de judecată și acolo sunt doar trei cereri. Atât. Este un abuz extraordinar de mare din partea instanței de judecată. Noi solicităm implicarea Consiliului Superior al Magistraturii și a Prcuraturii Generale în acest sens. Este o chestie destul de agravantă pentru justiția R. Moldova”, a mai precizat avocatul.
Pe site-ul Curții de Apel Cahul, deocamdată, nu a fost anunțat rezultatul ședinței programată pentru luni, 21 septembrie.
La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au înaintat o cerere de strămutare a judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.
Odată cu depunerea cererii de strămutare, la 1 septembrie, avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis, în numele inculpatului Șor Ilan, au depus cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate relativă exercitării controlului constituționalității prevederilor alin.(1) art. 46 Cod de procedură penală, în partea ce vizează sintagma „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, totodată solicitând și suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a sesizării respective.
În motivarea cererii au indicat că, toate cererile apărării privind strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Şor Ilan învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5), art. 243 alin.(3) lit. b) Cod penal, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad, inclusiv cererea din 01 septembrie 2020 au ca temei legal art.46 alin.(l) Cod de procedură penală, fiind ocazionate de suspiciuni serioase cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cahul, prescriindu-se strămutarea cauzei penale de la aceasta, la o altă instanță judecătorească de același nivel, întru evitarea suspiciunilor și excluderea oricăror îndoieli legitime în această privință, pentru soluționarea obiectivă și imparțială a cauzei.
Astfel, Curtea Supremă de Justiție s-a adresat la Curtea Constituțională, iar până la soluționarea sesezării, CSJ a suspendat examinarea cererii de strămutare.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.
La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.