Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul mitei pentru locuri în…

Dosarul mitei pentru locuri în cimitir: Cetăţenii care au fost nevoiți să achite pentru un loc de înhumare la cimitirul „Sfântul Lazăr”, aşteptaţi la CNA să depună denunţuri

Persoanele care au fost nevoite să achite plăţi suplimentare pentru un loc de înhumare la cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău sunt îndemnate să denunţe faptele la organul de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie. 

Apelul vine în contextul instrumentării schemei ilegale de estorcare a banilor de la cetăţeni, în care este vizată administraţia cimitirului, şi identificării tuturor episoadelor în care este implicat grupul infracţional.

Victimele sunt rugate să se adreseze prin intermediul liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555 sau la numărul de telefon al unităţii de gardă a CNA 022 257 202.  

Persoanele păgubite pot depune un denunţ oficial, în scris, la sala de audienţă a CNA de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt 198, pe adresa electronică a cna secretariat@cna.md sau pe pagina web a Centrului cna.md, rubrica „denunţ”. În plângere trebuie indicate circumstanţele în care a avut loc cazul, perioada, persoanele care au estorcat mită şi numerele de contact ale petiţionarului.

Ieri, 3 septembrie, şeful cimitirului Sfântul Lazăr, adjunctul său şi un maistru au fost arestaţi pentru 30 de zile, fiind plasaţi în Penitenciarul 13. Alţi 3 figuranţi sunt cercetaţi în stare de libertate, după ce au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi colaborează cu ancheta.

La 1 septembrie, CNA anunța că șase persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul şi alţi angajaţi ai administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie.

Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei ( 623 000 de lei ) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.