Dosarul Laundromat: Încă un judecător învinuit de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, achitat de prima instanță
Încă un judecător cercetat în dosarul Laundromat a fost achitat în privința pronunțării cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii. Este vorba despre Mihail Moraru, care a activat la Judecătoria Ungheni. Decizia de achitare a magistratului, din motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii” a fost pronunțată marți, 30 aprilie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, scrie TV8.
Hotărârea vine la scurt timp după ce alți doi judecători, Garri Bivol și Ştefan Niţă, inculpați pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, au scăpat de pedepse.
Moraru și-a dat demisia din funcție în noiembrie 2015. Mihail Moraru şi-a început activitatea în calitate de magistrat la 9 septembrie 2002, fiind numit, pe un termen de 5 ani, în funcţia de judecător la Judecătoria de sector Ungheni, activând în această funcţie până când a demisionat.
În luna august 2021, Ziarul de Gardă a scris că schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova.
După mai bine de zece ani de la pornirea urmăririi penale în dosarul denumit generic „Laundromat”, organizatorii schemei nu au ajuns în fața justiției. Deși în ancheta din Federația Rusă care se desfășura în paralel cu cea din R. Moldova a fost finalizată și s-a lăsat cu mandate de arest pe numele lui Veaceslav Platon și a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, care figurează ca organizatori ai operațiunii, dar și cu condamnarea Elenei Platon, sora controversatului om de afaceri, în R. Moldova dosarul „Laundromat” nu a ajuns la o finalitate.
Judecătorii din „Laundromat”
Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova.
Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc.
Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017. În acele dosare, ei sunt învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, tot în dosarul „Laundromat”.
În octombrie 2020, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții, după ce, în septembrie 2020, procurorii anticorupție i-au scos de sub urmărire penală, într-un alt dosar în care erau învinuiți de complicitate la spălarea de bani, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.
Între timp, doi dintre magistrații vizați în respectivele dosare au fost recunoscuți vinovați de pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii, însă au fost eliberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală. Totodată, la 2 martie 2021, unul dintre magistrați a fost achitat, pe motiv că instanța a ajuns la concluzia că fapta judecătorului nu întrunește elementele infracțiunii incriminate.