Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „kuliok”: apărătorii lui Dodon…

Dosarul „kuliok”: apărătorii lui Dodon cer să fie audiați peste 190 de martori

Procuratura Anticorupție (PA) informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința fostului președinte Igor Dodon, în dosarul denumit generic „kuliok”. Potrivit procurorilor anticorupție, urmează să fie examinate probele apărării. Apărătorii lui Dodon au anunțat o listă de 190 de martori.

În cadrul ședințelor de judecată în fața Curții Supreme de Justiție au fost audiați 15 martori ai acuzării, precum și au fost examinate un șir de procese-verbale și documente, conform PA.

„Prezentarea probelor a durat mai bine de 2 ani, din motivul schimbării componențelor completelor de judecată de mai multe ori din cauza demisiilor judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție din cauza procedurii de vetting inițiate în martie 2023, înaintării mai multor cereri din partea apărării, cum ar fi cereri de recuzare și imposibilității asigurării prezenței martorilor în fața instanței”, precizează procurorii anticorupție.

Conform PA, la moment, sunt examinate probele apărării, care sunt constituite din peste 190 de persoane, enunțate în lista probelor prezentată în ședința preliminară.

În februarie 2024, magistrații CSJ au admis cererea avocaților fostului președinte Igor Dodon privind expertizarea juridică a imaginilor video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se observă cum liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani.

Atunci, Centrul Național de Expertiză Juridică (CNEJ) a menționat că examinarea tehnică a fono și vedeogramei constituie 86 100 de lei, iar examinarea tehnicii de calcul și sistemelor informatice constituie 3 150 de lei, în total costul expertizei fiind 89 650 de lei. Banii vor fi achitați, conform CNEJ, de partea apărării fostului președinte al R. Moldova. 

CNEJ mai preciza că expertiza va începe în martie 2025.

Istoria dosarului „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova emisă anterior.

Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să-i transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i „dea banii lui Costea” (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca „să-i transmită lui Cornel”. 

Conform informațiilor oferite de procurorii ce instrumentează acest dosar penal, Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, Igor Dodon ar fi primit aproximativ 800 de mii de dolari, bani care ar fost utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a PSRM. 

Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. Acesta este învinuit de săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, într-un dosar numit generic „Energocom” și de folosirea și deținerea unui document oficial fals.