Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul în care deputata transfugă…

Dosarul în care deputata transfugă Irina Lozovan este cercetată, examinat în absența inculpaților. „Se află în deplasare de serviciu”

Sursa foto: Partidul politic Renaștere/ Facebook

Examinarea dosarului în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, sunt cercetați a continuat să fie astăzi examinat, însă în absența inculpaților, fiind plecați „în deplasare de serviciu”, la fel ca la alte trei ședințe dintre cele șase planificate de la începutul verii.

Avocații inculpaților au menționat că nu știu unde și dacă sunt deja plecați sau urmează să se deplaseze, iar procurorul de caz a menționat că nu este de acord cu examinarea dosarului în absența inculpaților, întrucât cererile sunt repetitive, fără motive clar invocate.

Marți, 9 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a continuat cercetarea materialelor cauzei în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, în care este vizată deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu.

În debutul sentinței, avocații Irinei Lozovan și al soțului acesteia, Pavel Gîrleanu, au prezentat cererea prin care inculpații solicită examinarea cauzei în absența lor.

„Noi avem cereri, dumnealor solicită examinarea dosarului în absența lor. Se pregătesc să plece în deplasare sau chiar au plecat în deplasare de serviciu. Mai multe detalii nu știu”, a punctat avocatul Anatolie Pitel.

Avocații Irinei Lozovan

„Noi suntem interesați de a cerceta acest caz cât mai repede. Totuși, nu sunt indicate motive clare pentru care se cere examinarea dosarului în absența inculpaților. Întrucât și data trecută s-a întâmplat acest lucru, sunt împotriva continuării examinării dosarului în absența celor vizați”, a menționat procurorul Gheorghe Caragea.

Totuși, judecătorul Sergiu Startan a dispus continuarea examinării materialelor dosarului.

„Suntem la etapa cercetării judecătorești. Acuzarea a finalizat audierea martorilor. Ulterior, umrează să-și prezinte probele apărarea. Dosarul avansează, noi avem ședințe foarte dese, în funcție de agenda tuturor participanților, noi stabilim ședințe destul de dese”, a declarat Caragea pentru Ziarul de Gardă.

Procurorul Gheorghe Caragea

Întrucât a judecătorul Sergiu Startan a cerut dovezi privind deplasarea în interes de serviciu a celor doi inculpați, l-am întrebat pe procurorul Caragea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Lozovan și Gîrleanu nu le pot prezenta, iar acuzatorul de stat a mențioant că „altor consecințe decât faptului că instanța ar putea să nu le mai permită absența, inculpații nu pot fi supuși”.

Urmărirea penală a durat trei luni

Irina Lozovan, vizată în dosarul „Finanțarea ilegală a partidelor”, este învinuită de procurori de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari. Lozovan a fost reținută de oamenii legii în luna septembrie 2023, după ce, cu votul deputaților, a fost lipsită de imunitate parlamentară.

Cauza penală în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, sunt cercetați pentru finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale a ajuns în instanța de judecată în luna noiembrie 2023. Inițial, dosarul a fost repartizat judecătoarei Viorelia Grigoraș. În luna martie însă, dosarul a ajuns pe masa judecătorului Sergiu Stratan.

Dosarul penal în care figurează cei doi a fost deschis de Procuratura Anticorupție (PA), după ce, pe 2 august 2023, au avut loc percheziții la sediul central al Partidului „Renaștere”, de unde ofițerii Centrului Naționaal Anticorupție au ridicat dispozitive de stocare a informației și documente. Tot atunci a fost reținut și Pavel Gîrleanu, soțul Irinei Lozovan. Acesta este bănuit că ar fi încercat să-l mituiască cu 30 de mii de dolari pe primarul de Ocnița, Victor Artamanciuc, pentru ca acesta să părăsească Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și să adere la formațiune. Gîrleanu a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea suma de 30 de mii de dolari primarului de Ocnița.