Dosarul „frauda bancară”. Grupul Andronachi va comparea pe banca acuzaților pentru escrocherie și spălare de bani. PA: Au sustras 32 de milioane de lei de la Banca de Economii
Procuratura Anticorupție, anunță că la 1 aprilie curent a expediat în instanța de judecată un episod din cadrul dosarului penal, denumit generic „frauda bancară”, în care sunt vizate trei persoane, acuzate de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.
Potrivit surselor ZdG, este vorba despre grupul Andronachi din care fac parte ex-democratul Vladimir Andronachi, considerat apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și alte două persoane. În septembrie 2021, PA a efectuat percheziții la domiciliul fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Andronachi în dosarul „frauda bancară”. Detalii aici
Potrivit PA, cele trei persoane vizate împreună cu alte persoane au simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția și restaurarea unui bun imobil cu Banca de Economii și, prin metoda în cauză, au sustras circa 32 de milioane de lei din banii aflați la dispoziția băncii comerciale nominalizate. Astfel, condițiile contractuale au fost incluse în așa fel, încât să dezavantajeze economic Banca de Economii, iar compania care urma să realizeze reconstrucția și restaurarea bunului imobil, care se presupune că urma să fie noul sediu BEM, nici nu dispunea de actele permisive necesare (autorizație de construire ș.a.) și nici de capacitățile necesare pentru a realiza contractul.
Potrivit datelor și informațiilor administrate în cadrul cauzei penale, s-a constatat că, fapta de sustragere s-a realizat în ultima săptămână a lunii noiembrie 2014, iar ultima tranșă de bani a fost sustrasă, chiar în ziua în care a fost instituită administrarea specială la Banca de Economii, respectiv banii fiind spălați pe parcursul anului 2015.
Ulterior banii au fost spălați și integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor țări. Astfel, banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din BEM și utilizați pentru procurarea unui avion.
BEM a reușit să recupereze doar circa 6 milioane de lei din suma sustrasă. La faza de urmărire penală, cu suportul ARBI, întreg prejudiciul a fost asigurat, prin aplicarea sechestrelor pe bunurile persoanelor puse sub învinuire, în mărime de cca 15 milioane de lei.
La această etapă, trei dintre participanții la aceste fapte se eschivează de la urmărirea penală, în privința lor fiind dispuse investigații în vederea căutării lor. De asemenea, la demersul procurorilor anticorupție, în privința acestora au fost emise mandate de arestare în contumacie.