Dosarul „Frauda bancară”: A început cercetarea judecătorească în cazul Andronachi, anunță PA
Procuratura Anticorupție (PA) informează că a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a lui Vladimir Andronachi, la 30 octombrie, în cadrul căreia a fost începută cercetarea judecătorească, fiind expusă învinuirea formulată în rechizitoriu și stabilită ordinea cercetării judecătorești.
Conform unui comunicat emis de PA, în cadrul ședinței din 31 octombrie, de către reprezentantul părții vătămate și părții civile a fost depusă acțiune civilă concretizată, care urmează să fie examinată la următoarea ședință stabilită pentru data de 10 ianuarie 2024. Până în luna martie 2024 au fost fixate 17 ședințe de judecată.
Andronachi a fost eliberat „sub garanție personală”, din arest al domiciliu, la mijlocul lunii august.
- Judecătorul care a schimbat măsura preventivă în privința lui Vladimir Andronachi își explică decizia și vorbește despre cei patru garanți: „Nu i-am luat eu de undeva din stradă…”
- Numele persoanelor care au „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi. Trei dintre ei, reprezentanți ai PDM
Vladimir Andronachi, considerat unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Plahotniuc, fost deputat și fost vicepreședinte al fostului PDM, este vizat în trei dosare penale, potrivit datelor publice. Este vorba despre dosarul „Metalferos”, dosarul privind „Consulatul Moldovei la Odesa” și cel numit generic „Frauda bancară”.
ZdG a relatat anterior că, la 19 mai 2023, judecătorul Gheorghe Bălan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale în ședință închisă, la cererea părții apărării, deoarece „eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat, după cum a informat Procuratura Anticorupție.
La 10 martie 2023, PA a trimis în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic, „Frauda bancară” în privința lui Vladimir Andronachi.
Potrivit comunicatului PA, „Vladimir Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale precum și a unui complice, acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale”.
„Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul R. Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion de dolari şi aproximativ 800 000 de euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, au transmis autoritățile.
PA a anunțat că, „valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de PA, în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție(CNA)”.
„Organul de urmărire penală nu a stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzând de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.
Totodată, amintim că, Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie 2022 și în privința lui a fost aplicată și prelungită măsura preventivă, arestarea preventivă, care expiră pe data de 01 aprilie 2023”, se anunța într-un comunicat.
Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani și cu închisoare de la 5 la 10 ani.