Dosarul filării a doi procurori. Cel de-al cincilea reținut – fost șef al unui penitenciar din R. Moldova: S-a predat singur
Autoritățile au anunțat vineri, 6 noiembrie, că a fost reținută încă o persoana în cadrul dosarului filării a doi procurori de la Procuratura Anticorupție. Aceasta fiind a cincea persoană reținută în acest dosar.
ZdG a aflat că cea de-a cincea persoane reținută este Mihail Frunză, fost colaborator al Direcției misiuni speciale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), tot el fost șef al Penitenciarului nr. 15 din Cricova.
Tot ZdG a mai aflat că fostul colaborator al MAI s-a predat singur în custodia angajaților din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
Ceilalți patru reținuți sunt Valentin Corlăteanu, fost șef la P-9, Pruncul, tot el, ex-director adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), actuala Administrație Națională a Penitenciarelor (ANP), Vitalie Munteanu, fost șef al P-13, Gheorghe Sîrbu, ex-șef al Serviciului Securitate a P-13 și Ion Vîrtosu, ex-șef al serviciului Educativ din P-13.
Pe lângă cele patru persoane reținute, ZdG a aflat că în dosar sunt vizați Veaceslav Ceban, fostul viceministru de Interne și fost șef în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), dar și Petru Bârcă, fost șef adjunct la DIP. Cei doi nu au fost însă reținuți, pentru că ar fi părăsit țara și se află în România, deținând și cetățenia română.
Procuratura Generală a anunțat marți, 3 noiembrie, că patru foști angajați ai poliției au fost reținuți pentru filarea zilnică, timp de aproximativ o săptămână, a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de investigarea fraudei bancare.
Respectivul proces penal a fost declanșat în baza plângerilor depuse de către cei doi procurori care au semnalat despre acțiunile ilegale, comise asupra lor și familiilor acestora. În cadrul documentării cazului, acțiunile abuzive s-au confirmat, patru indivizi fiind reținuți de PCCOCS de comun cu SPIA al MAI.
Aceștia s-au dovedit a fi foști polițiști, care au fost cooptați pentru serviciul de securitate al unui important figurant în dosarul fraudei bancare. Fiind audiați, aceștia au recunoscut filarea, filmarea și înregistrarea procurorilor, menționând că au acționat la indicație, în scopul identificării unor eventuale vulnerabilități în viața privată a oamenilor legii, pentru ulterioara lor discreditare, menită să le afecteze reputația și a-i împiedica să-și exercite atribuțiile funcționale.