Dosarul ex-procurorului șef al Oficiului Ciocana Igor Popa, examinat cu ușile închise. Precizările Procuraturii Anticorupție
Dosarul ex-procurorului șef al Oficiului Ciocana Igor Popa, în care este învinuit pe cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere, urmează să fie examinat cu ușile închise.
Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 24 iunie, în cadrul ședinței de judecată privind învinuirea fostului procuror-șef al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, la demersul părții apărării, instanța de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pe rolul căreia se află examinarea dosarului, a decis examinarea în continuare a dosarului penal în ședință închisă.
Potrivit PA, astăzi a fost pronunțat doar dispozitivul încheierii judecătorești, iar motivarea acesteia urmează să fie prezentată părților în următoarele zile. Actualmente, acuzatorii de stat nu cunosc care ar fi fost motivele ce au stat la baza emiterii acestei încheieri judecătorești. Potrivit PA, încheierea nominalizată este irevocabilă și nu poate fi contestată, decât doar cu fondul cauzei.
„Fostul procuror-șef al Oficiului Ciocana, împreună cu apărătorii săi, și-au argumentat demersul privind examinarea cauzei penale în privința sa în ședință închisă, ținând cont de faptul că, prin ședința publică va fi lezată viața privată atât a inculpatului, dar și a unor persoane terțe care urmează să fie audiate în ședință. Mai mult, în demers mai este indicat că, în ședința de judecată urmează să fie audiați și minori pentru stabilirea unor circumstanțe ale cazului examinat. De asemenea, demersul a fost argumentat și de prezența la ședințe a unor activiști civici și anumiți jurnaliști concreți, care ar fi rău intenționați și care au calitatea de martori în cadrul altei cauze penale pornite în privința sa pe faptul îmbogățirii ilicite, aflate la faza de urmărire penală”, anunță PA.
Acuzatorii de stat s-au expus împotriva caracterul închis al examinării cauzei penale, argumentând prin lipsa temeiurilor prevăzute de art.18 din Codul de procedură penală privind publicitatea ședinței de judecată și excepțiile de la această regulă. Mai mult, acuzatorii de stat au susținut ideea ședințelor închise doar în partea ce ține de audierea minorilor, pentru a nu admite prejudicierea acestora.
Cauza penală în privința fostului procuror șef al Oficiului Ciocana privind învinuirea acestuia pe cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere a fost terminată de către procurorii anticorupție pe 28 ianuarie 2022, după care a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond.
Igor Popa este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.
Pe 9 noiembrie 2021, Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa.
Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, atunci când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.