Dosarul deputatei transfuge Irinei Lozovan și a soțului acesteia: cei doi ar fi încercat să mituiască primarul din Ocnița din banii „de la părinți”
Într-un proces de corupție politică, consilierul raional de la Ocnița al partidului „Renaștere”, Pavel Gîrleanu, a admis că a vrut să-i dea 30 de mii de dolari lui Victor Artamaniuc, primarul socialist al orașului. Dar inculpatul prins în flagrant în 2023 nu recunoaște și scopul presupusei mite, relatează Radio Europa Liberă Moldova.
Gîrleanu a făcut declarații într-o ședință de judecată la judecătoria Buiucani, pe 15 ianuarie, când a depus mărturie în acest proces pentru prima dată. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările procurorilor, spunând că procesul ar fi fabricat de foștii săi colegi socialiști. În schimb, a răspuns unor întrebări care i-au fost adresate în fața instanței de propria soție, deputata Irina Lozovan, inculpată și ea în același dosar de „spălare de bani și finanțare ilegală a unui partid politic”.
Primarul Artamaniuc spune că cei doi soți i-ar fi oferit bani pentru a ieși din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și a se alătura partidului „Renaștere” afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Dar Gîrleanu și Lozovan resping acuzația.
În 2023, cei doi soți au părăsit PSRM și, câteva luni mai târziu, au aderat la partidul „Renaștere”, afiliat condamnatului fugar Ilan Șor. „Renaștere” face parte astăzi din blocul „Victoria”, controlat de același oligarh.
Mărturiile lui Gîrleanu
Conform sursei citate, inculpatul a spus în ședința de judecată că, după ce a părăsit PSRM, și-a propus împreună cu soția să construiască o echipă la Ocnița a noului lor partid, „Renaștere”. Dar nu și-au dorit să și-i facă „dușmani” pe foștii colegi socialiști.
Chiar dacă erau deja în partide diferite, Gîrleanu a continuat să se vadă des cu primarul Artamaniuc, potrivit propriei mărturii, fie atunci când depunea cereri la primărie pentru organizarea unor evenimente în oraș, fie când a cerut să i se aprobe construirea unei anexe la casă.
În timpul acestor întâlniri, a mărturisit inculpatul, cei doi vorbeau într-adevăr și despre posibilitatea ca Artamaniuc să plece din PSRM. Dar nu i-a oferit niciodată bani pentru asta pentru că „un primar cumpărat de tine va fi cumpărat mai devreme sau mai târziu de altul”, spune Gîrleanu.
Cel care ar fi cerut bani, ar fi fost, dimpotrivă, chiar primarul, instruit de Centrul Național Anticorupție (CNA), iar interceptările CNA ar arăta, după Gîrleanu, că primarul făcea aluzie la bani „de zece-douăzeci de ori” per conversație.
Așa încât, a mărturisit inculpatul, a decis în cele din urmă să-i ofere lui Artamaniuc o parte din banii pe care el și soția i-ar fi primit de la proprii părinți pentru a-și extinde casa: 10 mii de euro primise el, și 38 de mii de dolari – soția.
Decizia de a-i da bani primarului Artamaniuc nu a fost coordonată în vreun fel cu conducerea partidului „Renaștere”, a insistat la proces Gîrleanu.
Citiții continuarea AICI
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat, la 2 noiembrie 2024, într-un comunicat de presă, despre terminarea urmăririi penale în privința deputatei transfuge Irinei Lozovan și a soțului acesteia, consilier în Consiliul raional Ocnița, Pavel Gîrleanu, învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și complicitate la infracțiune (art.42 alin.(2), art.42 alin.(5), art.1812 alin.(5) din Codul penal).
Irina Lozovan a fost și candidată la funcția de primară a orașului Ocnița.
Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că Irina Lozovan, fiind deputată în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „Renaștere”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „Renaștere” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „Renaștere”, din partea „grupului criminal organizat” condus de Ilan Șor.
„Respectiv, din motiv că Partidului Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din R. Moldova, a oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „Renaștere”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidului Politic Partidul „Renaștere”.
În scopul indicat, învinuita a încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițându-i 1 milion de lei personal și alt milion de lei alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „Renaștere””, se arată în comunicatul publicat de PA.
Deși primarul orașului Ocnița ar fi refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia ar fi continuat acțiunile de convingere, transmițându-i primului, suma de 30 000 de dolari, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului Politic Partidul „Renaștere”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor, conform Procuraturii.
La 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității Irinei Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară.